– Det är som vanligt i stora industrifrågor där Socialdemokraterna och Miljöpartiet tycker olika – Miljöpartiet vinner och man skjuter det hela framför sig, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.
Regeringen ger Svensk kärnbränslehantering (SKB) grönt ljus att ta emot mer använt kärnbränsle och radioaktivt avfall från kärnkraftverken, än vad det nuvarande tillståndet säger, vid mellanlagret Clab i Oskarshamn. Det innebär också att regeringen bryter ut frågan från en ansökan som hittills har behandlats som en helhet genom åren, av domstolar och myndigheter. Förutom mellanlager omfattar den en anläggning för inkapsling i Oskarshamn samt ett slutförvar i Östhammar.
– Regeringen har i dag beslutat att tillåta en kapacitetsökning i Clab. Det är för att vi då kan undvika hotet att kärnkraften får stänga ner 2024, sade miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) till TT när beslutet var taget.
– Den risken har vi nu avvärjt.
Krävt besked
Beslutet kommer sedan kärnkraftsägarna, däribland statliga Vattenfall som driver reaktorer i Ringhals och Forsmark, varnat för att mellanlagret kan bli fullt framemot 2024. Skulle det ske finns risken för att reaktorer skulle behöva stoppas, i avsaknad av plats för mer avfall.
Branschen har krävt ett besked senast den 31 augusti, men då också om slutförvaret.
Kärnkraftsoperatörerna, flera myndigheter, berörda kommuner och nu även Sverigedemokraterna, Liberalerna, Moderaterna och Centerpartiet varnar för att regeringen ger sig in på okänd mark genom att bryta ut frågan om mellanlager från helheten. Och hotet om elkris är inte alls avvärjt. Och på köpet har regeringen inte lyssnat på de lokala företrädarna i kommun och region, något som betraktas som en grundbult i stora ärenden som det nu aktuella.
– Det är helt oacceptabelt. Regeringen ger sig ut på djupt vatten. Varje del är viktig för helheten, säger SD:s talesperson i frågan, Mattias Bäckström Johansson.
Det är inte alls givet att domstolar, berörda kommuner och myndigheter accepterar regeringens väg, menar han.
Ska anmäla till KU
Centerpartiets riksdagsledamot Anders Åkesson filar på en anmälan till riksdagens konstitutionsutskott (KU) mot miljö- och klimatministern. Åkesson betecknar beslutet att bryta ut mellanlagret som ett svek, efter årtionden av förhandlingar med kommuner, regioner och andra aktörer som lovats att allt ska beslutas som en helhet.
– En demokratisk härdsmälta, säger Åkesson som undrar hur berörda nu ska kunna lita på att den nuvarande eller kommande regeringar alls orkar ta ett beslut om slutförvar.
Under tiden växer lagret av avfall i Clab i Oskarshamn.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni anklagar regeringspartierna S och MP för att ha lekstuga i energipolitiken.
– Miljöpartiet drar det nu till sin spets genom att bryta isär beslutet om slutförvaret – helt utan sakliga skäl, säger Sabuni.
Beslutet är en vinst för Miljöpartiet men en förlust för klimatet och industrin, enligt L som även de anmäler Bolund till KU.
Moderatledaren anser att regeringen flyr från sitt ansvar genom att inte besluta om slutförvaret.
– Det här är jättedåligt för Sverige och äventyrar energiförsörjningen. Man kan tycka olika om kärnkraft men man kan inte tycka olika om att man ska slutförvara kärnavfall, säger Ulf Kristersson.
Slutförvar dröjer
Per Bolund har inget svar på när regeringen kan ta beslut om slutförvarsfrågan.
– Vi arbetar prioriterat vidare med den, men det är min bedömning att det kommer att ta ytterligare månader innan vi har ett tillräckligt underlag.
– Men det här innebär inte att vi skjuter på frågan om slutförvar, eller att det blir mindre prioriterat, hävdar Bolund.