Det är oklart om ärendet finns med för beslut när regeringen har sitt sammanträde på torsdagen, månadens sista ordinarie möte.
Trycket på regeringen att komma till skott vrids upp i takt med att den deadline för besked som statliga Vattenfall har satt upp, närmar sig. Andra aktörer har snabbt hakat på datumet, den 31 augusti, i sina argument. De begär i likhet med Vattenfall att regeringen bör ta ett beslut även om slutförvaret.
Kräver besked
Vattenfall, som driver reaktorer vid Ringhals och Forsmark, vill ha ett besked för att bolaget ska vara säkert på att kunna starta om reaktorer efter översyner 2024. Ett villkor för det är att veta att det finns plats för att mellanlagra använt kärnbränsle och radioaktivt avfall efter 2023.
Mellanlagret, Clab, i Oskarshamn riskerar att fylla hela kapaciteten för sitt nuvarande tillstånd 2023, om inget tillstånd kommer för att utöka. Följden blir då, enligt kärnkraftsägarna, att det inte finns någonstans att frakta kärnavfall. Driften och elproduktionen vid kärnkraftverken kan då inte fortsätta som tidigare.
För att undvika en sådan situation föreslog regeringen i somras en nödutgång. Den består i att beslut om tillstånd att utöka mellanlagret i Oskarshamn ska brytas ut från beslutet om slutförvaret i Östhammar, där Forsmark ligger.
Riskerar fastna
Att behandla det i ett enda, sammanhållet beslut som man gjort hittills, skulle göra att hela beslutet om mellanlagret fastnar i den mer komplicerade frågan om slutförvaret, enligt regeringen.
Den beskrivningen TT får av regeringskansliets juristers uppfattning, innebär att de anser att kärnkraftsägarna och Svensk Kärnbränslehantering (SKB) är för optimistiska om hur lång beredning och tid som krävs för ett sammanhållet beslut.
"Regeringen vill genom en uppdelning av de olika besluten förhindra att Sverige sätts i en situation som riskerar vår elförsörjning", skrev det ansvariga statsrådet, miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) i en kommentar till TT häromdagen.
Men förslaget har fått bred kritik av remissinstanserna.
Skälls ut
Bolund skälls ut efter noter av Andreas Erlandsson, socialdemokrat och ordförande i kommunstyrelsen i Oskarshamn och riksdagsledamoten Laila Naraghi (S) från samma ort. I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver de att Miljöpartiet "måtte vara döva" och verkar vara fullt berett att köra över Oskarhamns företrädare och deras argument om att INTE bryta ut frågan om mellanlagret.
Oskarshamn vill inte riskera att bli den faktiska platsen för slutförvar, något som företrädarna för orten ser en risk för om beslutet om slutförvaret i Östhammar dröjer på obestämd framtid.
Naturskyddsföreningen och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG) stödjer dock regeringens linje och hävdar, i en replik i DN på bland andra Vattenfalls krav på beslut före månadsslutet, att kärnkraftsägarna överdriver. Tidsnöden är inte så stor som de vill ge sken av. Däremot skulle det bli ont om tid om regeringen lät bli att bryta ut frågan om mellanlager från det övriga slutförvarsbeslutet.