Biden optimistisk kring lösning på skuldtaket

Förhandlingarna om USA:s skuldtak förväntas fortsätta under helgen. President Joe Biden är fortsatt optimistisk om att en lösning ska nås.

President Joe Biden i samband med G7-mötet i Hiroshima, Japan.

President Joe Biden i samband med G7-mötet i Hiroshima, Japan.

Foto: Susan Walsh AP/TT

Ekonomi2023-05-20 09:37

Joe Biden är på plats i japanska Hiroshima för G7-mötet. Med sig i bagaget har han oron kring USA:s skuldtak och konsekvenser som en ny finanskris om inte en lösning nås. Under fredagens 90 minuter långa politiska möte nåddes ingen överenskommelse och bland annat republikanen Patrick McHenry var pessimistisk efteråt:

– Nej, var svaret på om han tror att man ska få fram en lösning i tid.

USA:s kongress måste besluta om att höja skuldtaket för att därigenom kunna låna mer pengar för att betala av amorteringar och avskrivning om lån. Tidigare i veckan har det även från republikanskt håll varit mera optimistiskt.

På plats i Hiroshima betonar nu president Joe Biden att han inte kommer att acceptera "extrema" krav från republikansk sida men är ändå fortsatt optimistisk – trots det senaste dygnets motgång.

– Jag tror fortfarande vi kan undvika att ställa in betalningar och få något ordentligt gjort, säger Biden.

På en fråga om Biden var nervös för utgången, var svaret:

– Nej, inte alls. Det är förhandlingar och går enligt planerna.

USA:s president lämnar Japan på söndag för att återvända till Washington, resan till Asien blir därmed förkortad på grund skuldtaksproblematiken, ursprungligen skulle han egentligen även ha besökt Australien.

Fakta: USA-skulden slog i taket redan i januari

Formellt slog USA i skuldtaket – på 31 400 miljarder dollar – redan i januari. Men finansdepartementet har sedan dess kunnat betala för sig genom att skyffla runt befintliga resurser. Finansminister Janet Yellen har dock varnat för att det i början av juni inte längre går att hantera betalningarna på detta sätt.

Om detta stämmer kan USA just nu befinna sig tre veckor från inställda betalningar – vilket skulle vara en historisk händelse.

Följdeffekterna skulle bli dramatiska och tvinga fram drastiska politiska åtgärder. De flesta räknar med att USA skulle anstränga sig det yttersta för att fortsätta sköta sina räntebetalningar och amorteringar – för att undvika en katastrof på den globala finansmarknaden.

Åtstramningen som måste till utan nya lån skulle därför slå stenhårt mot pensionärer och andra mottagare inom USA:s socialförsäkringssystem och även innebära inställda betalningar till leverantörer och löpande verksamhet – inklusive försvaret. Detta scenario skulle skapa en djup recession i världens största ekonomi, enligt SEB:s ekonomer.

Källor: Bloomberg, SEB, The Wall Street Journal

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!