Billigare mjölk i sommar

Matkedjan Coop sänker priserna på 40 mejeriprodukter i Danmark. Beslutet hänger ihop med att Arla i sin tur sänkt priserna. Även i Sverige är en sänkning på gång. –Det kommer att slå igenom senare i sommar, säger Marcus Björling på Coop.

Mejeriprodukter blir billigare i Danmark. Arkivbild.

Mejeriprodukter blir billigare i Danmark. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi2023-06-13 07:23

Mjölk och andra mejeriprodukter från Arla blir billigare hos Coop från och med tisdagen – i Danmark.

– Vi är beroende av att inköpspriserna sjunker. Nu har Arla sänkt sina priser och då kan vi göra samma sak, säger informationschefen på Coop, Jens Juul Nielsen, till nyhetsbyrån Ritzau.

Lättmjölk kostar från och med tisdagen 13:75 kronor, det vill säga 75 danska öre mindre än tidigare.

"Hela sortimentet"

I Sverige kommer Arlas prissänkning att märkas av först senare i sommar, enligt Marcus Björling, pressekreterare på Coop.

– Vi fick en prissänkning som föll ut mot slutkund under vecka 19. Den här sänkningen kommer att slå igenom under sensommaren, säger han till TT.

– Vi har olika tidsaspekter i olika länder, men när priserna ändras nästa gång kommer de att justeras nedåt över hela Arlas sortiment.

Exakt hur stor sänkning det blir är för tidigt att säga.

– Jag kan inte uttala mig om exakta siffror, men hela branschen har fått ungefär samma aviserade prissänkning så man kommer nog att se en sänkning hos de flesta kedjorna, säger Marcus Björling.

Ytterligare sänkningar?

Jens Juul Nielsen förväntar sig att det kommer att ske flera prisnedgångar i Danmark under året, men vågar inte lova att priserna till slut kommer att ligga på samma nivå som före inflationskrisen.

Samtidigt finns det en normal variation över året beroende på vilken säsong det är, påpekar Marcus Björling.

– Det beror ofta på vad vi får för inköpspris. Varor och produkter går upp och ner hela tiden, säger han.

– Men är det säsong för en produkt är det ju gynnsamt för priserna. Tar man frukt och grönt till exempel finns det en hel del varor som gått ned i pris den senaste tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!