Handel med lånade aktier – affärer som genererar vinst om kurserna faller tills det att aktierna ska återlämnas till ägaren – är en grundläggande blankningsstrategi.
Förbudet mot blankningsaffärerna gäller aktier på Kospi 200-index och Kosdaq 150-index.
"En allvarlig situation"
Beslutet om att införa ett förbud mot blankning – vilket lyfte Seoulbörsen med nästan 6 procent – motiveras av att finansmyndigheten upptäckt omfattande regelbrott när det gäller blankningsaffärer, där stora utländska investmentbanker varit inblandade.
– Det är en allvarlig situation där olagliga blankningsaffärer underminerar uppbyggnaden av rätt priser och det slår mot marknadens förtroende, säger Kim Joo-Hyun, ordförande för Sydkoreas kommission för finansiella tjänster.
I sydkoreanska medier har bland annat banker som HSBC och BNP Paribas pekats ut som delaktiga i affärer som utreds av finansmyndigheten, men totalt ska ett tiotal internationella storbanker vara föremål för utredning enligt Lee Bokhyun, chef för Sydkoreas finansinspektion.
Under pandemin infördes ett förbud mot blankning för alla aktier i Sydkorea. Sedan maj 2021 har det dock gått att blanka aktier i de två indexen, en möjlighet som nu alltså har tagits bort under ett halvår.
"Räkna med bubblor"
Kritiska röster mot blankningsförbudet varnar för att det utan blankningsaffärerna lättare byggs upp så kallade bubblor på börsen, med övervärderade aktier, som kan spricka och skapa finansiell instabilitet.
– Räkna med att bubblor kommer att bildas i de delar av marknaden som småsparare tycker om, då blankningsaffärerna inte länge fungerar som en broms för absurda värderingar, säger Brian Freitas, analytiker på kapitalförvaltaren Smartkarma Holdings.