Boeing gör upp efter flygkrascher

Boeing gör upp om att pengar ska betalas ut till två pensionsfonder efter de dödliga flygkrascherna 2018 och 2019. Fonderna hade stämt dåvarande styrelsen för att inte ha tillvaratagit aktieägarnas intressen.

En minnesvägg för de som omkom när Ethiopians Airlines flight ET302 av modellen Boeing 737 Max störtade strax efter start den 10 mars 2019. Samtliga ombord omkom. Arkivbild.

En minnesvägg för de som omkom när Ethiopians Airlines flight ET302 av modellen Boeing 737 Max störtade strax efter start den 10 mars 2019. Samtliga ombord omkom. Arkivbild.

Foto: Mulugeta Ayene/AP/TT

Ekonomi2021-11-06 01:27

Försäkringsbolag för flera nuvarande och tidigare styrelsemedlemmar vid den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing kommer att tillsammans betala mer än 230 miljoner dollar (mer än 2 miljarder kronor) i en uppgörelse.

Medlemmarna stämdes av två pensionsfonder i form av aktieägare, sedan två flygplan av typen 737 Max kraschade 2018 och 2019 där 346 personer dödades.

Krascherna ledde till att flygplan av olycksmodellerna under lång tid blev stående på marken och att leveranser stoppades.

Fonderna anklagar styrelsen för att inte tillvaratagit intresset hos aktieägarna. Boeing försökte få stämningen att ogillas, men en domare avslog den begäran i september.

Inga fel erkänns

I uppgörelsen erkänner varken Boeing eller ledamöterna att man gjort något fel. Det är inte heller varken Boeing eller styrelsemedlemmarna personligen som kommer att betala ut pengarna.

Åtta av de tretton ledamöterna som satt i styrelsen när krascherna inträffade har lämnat styrelsen. Boeing har efter olyckorna gått med på att lägga till en styrelseledamot som har bakgrund i flygteknik eller produktsäkerhet och har också gått med på att skapa ett kansli för en säkerhetsombudsman i minst fem år.

För att uppgörelsen – som lämnats in till en domstol i Delaware – ska träda i kraft behöver den också få grönt ljus från en domare.

Uppgörelse tidigare i år

I januari gick Boeing med på att betala 2,5 miljarder dollar i en uppgörelse med USA:s justitiedepartement, för att undvika en rättsprocess kring anklagelser för att ha misslett flygsäkerhetsmyndigheter kring säkerheten på Max-planen.

Den största delen av de pengarna kommer att gå till flygbolag som köpt modellen.

Fakta: Boeingolyckorna

Två Boeing-plan av samma modell – 737 Max 8 – var på kort tid inblandade i två flygkrascher i där 346 personer omkom.

I oktober 2018 kraschade ett Lion Air-plan av modellen i Indonesien med 189 människor ombord. Den andra skedde i mars 2019, då ett plan störtade kort efter att ha lyft från den etiopiska huvudstaden Addis Abeba. Samtliga 157 ombord omkom, fyra av dem svenskar.

Flygplansmodellen, 737 Max 8, stoppades till följd i nästan hela världen medan utredningar och åtgärder utfördes.

En bugg i ett nödsystem i planets styrsystem, gjorde att det inte kunde stängas av, vilket i sin tur gjorde det omöjligt för piloterna att ta över styrningen manuellt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!