"Stabilt, helt enligt förväntan" skriver vd Carina Åkerström i en mejlad kommentar till delårsrapporten.
"Kvartalets stabila resultat – under en utmanande tid – är en bekräftelse på Handelsbankens styrka och medför goda förutsättningar att fortsätta stärka bankens position på hemmamarknaderna", tillägger hon.
Osäkert omvärldsläge
Det kapital som nu väller in i banken – inte minst tack vare högre marginaler på bankens insättningar från hushåll och företag – ger enligt Åkerström utrymme till ett långsiktigt arbete med stöd till kunder och utveckling av bankens verksamhet.
"Det ger oss långsiktig stabilitet och flexibilitet, vilket gör det möjligt att fortsätta göra de affärer vi vill göra", skriver hon.
Hon beskriver omvärldsläget som osäkert och tillägger att det då är rimligt för banken att ha en kapitalbuffert ovanpå de krav som myndigheter ställer.
Analytiker: Resultatlyft imponerar inte
Rörelseresultatet lyfte mer än väntat. Men det imponerar inte jämfört med branschkollegorna, enligt en snabbanalys av den amerikanska storbanken Citis analytiker Maria Semikhatova.
Räntenettot – det banken tjänar på skillnaden mellan in- och utlåningsräntor – är i linje med förväntningarna. Men kostnaderna är oväntat höga och kapitaltäckningsgraden oväntat låg, skriver hon i en kommentar.
Med kursfallet på drygt 3 procent efter delårsrapporten har Handelsbankens aktie sedan årsskiftet gått ned 13,6 procent.
Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske Bank, tror att alla svenska banker lider av oron kring finansiella problem i den svenska fastighetssektorn i räntechockens spår.
– Bankerna går överlag väldigt bra. Det är en kombination av att räntenettot är väldigt bra samtidigt som kreditkvaliteten är väldigt god, så att du inte har kreditförluster. Det är fortsatt oro runt den kommersiella fastighetssektorn i Sverige som gör att bankaktierna inte går bättre, säger han.