Boliden klår förväntningarna

Gruvkoncernen Boliden gick lite bättre än väntat under årets andra kvartal. –Vi ser ljust på framtiden. Det finns en insikt om att det inte går att få förändringar utan metaller, säger Bolidens vd Mikael Staffas.

Gruvkoncernen Boliden redovisar kvartalsrapport. Arkivbild.

Gruvkoncernen Boliden redovisar kvartalsrapport. Arkivbild.

Foto: Johanna Norin/TT

Ekonomi2022-07-21 07:57

Han berättar att det här kvartalet har varit tudelat för gruvindustrin.

I början av kvartalet så var priserna på metaller höga, men så kom en oro för konjunkturen, höjda räntor och oro även för covidsituationen i Kina.

– Metallpriserna gick ned, nedgången i kopparpriset blev en sättning, säger han.

Boliden hade höga metallpriser i början av kvartalet, men mot slutet föll de.

Fast det rör sig antagligen bara om en tillfällig svacka.

– Det positiva är att i grunden så behövs metaller. Inte minst för klimatomställningen och miljön, och för elektrifieringen.

Inflation påverkar

Boliden känner dock av inflationen.

– Vi har ett inflationstryck på 15 procent. Det är energi som blir dyrare, och allt som rör energi. Men också kemikalier och transporter.

Ändå, Boliden tillhör dem som är vinnare på inflationen, förklarar han.

– Priserna på våra metaller har stigit mer än inflationen. Men hur det blir framöver vet vi inte. Inflation drabbar alla.

Han tror dock att Boliden kan klara sämre tider och stigande inflation bättre än konkurrenterna.

– Vår konkurrenskraft är bra. Vi är väl investerade och underhållna, och vi har en bra teknisk utveckling och energieffektivitet.

Klarar smällar

– Vi har en hög effektivitetsnivå som gör att vi klarar smällar bättre.

Mikael Staffas ser ljust på framtiden för Bolidens del. Klimatomställningen kommer att göra bolagets metaller mer efterfrågade.

– Fler får insikten att det inte går att få till förändringar utan metaller.

Visst är det bra med återvinning av redan upptagen metall, men det räcker inte till för det som krävs nu, förklarar han.

– Gruvor behövs som drivs på ett ansvarsfullt sätt. Även den geopolitiska biten visar på detta, säger Mikael Staffas.

Fakta: Boliden i siffror

Boliden redovisar en vinst före skatt på 3 984 miljoner kronor för andra kvartalet. Under motsvarande kvartal i fjol blev vinsten före skatt 2 727 miljoner kronor.

Det justerade rörelseresultatet lyfte till 4 532 miljoner kronor, upp från 2 616 miljoner ett år tidigare. Det var något bättre än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med 4 390 miljoner enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Bolidens försäljningsintäkter lyfte till 21 568 miljoner kronor, upp från 17 891 miljoner kronor ett år tidigare. Där hade analytiker räknat med ett lyft till 22 654 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!