"I ett läge där det blivit allt för stort fokus på min person har jag bestämt mig för att avgå. Med ny vd och nya ledningspersoner på väg in står Alecta väl rustat för sina utmaningar. Jag behöver nu ägna min tid och min kraft åt min familj och mina övriga uppdrag”, säger Ingrid Bonde i ett pressmeddelande från Alecta.
Styrelsens förste vice ordförande, Jan-Olof Jacke, kliver in som styrelseordförande fram till att en ny ordförande väljs.
Ingrid Bonde lämnar Alecta utan avgångsvederlag.
”Något avgångsvederlag utgår inte. Arvodet till Ingrid Bonde utgår från överstyrelsemötet i april till i går. Ingrid Bonde fick heller inte någon extra ersättning för perioden som arbetande styrelseordförande”, skriver Kenneth Bengtsson, ordförande i Alectas överstyrelse, i ett mejl till TT.
Turbulent år
Bondes avgång kommer efter ett turbulent år på Alecta. I våras fick den dåvarande vd:n Magnus Billing och bolagets aktiechef sparken efter kritiserade investeringar i en rad amerikanska nischbanker som till exempel Silicon Valley Bank. När bankerna gick omkull innebar det en förlust på 20 miljarder kronor för Alecta.
Under senare tid har Dagens industri rapporterat om hur Alecta investerat 50 miljarder i bostadsjätten Heimstaden Bostad, vars finansiella problem har blivit allt större i takt med att räntorna rusat iväg uppåt.
Finansinspektionen (FI) har inlett två undersökningar riktade mot Alecta. Den första gäller Alectas riskhantering när man gått in som storägare i tre amerikanska nischbanker: Silicon Valley Bank, First Republic Bank och Signature Bank.
Den andra gäller Alectas investeringar i Heimstaden Bostad, där FI granskar "aktsamhet, styrning och riskhantering".
– Båda undersökningarna fortsätter som planerat. De pågår fram till att vi har fått in det material som vi behöver för att kunna landa i en slutsats, säger Vidar Lindgren, presschef på FI.
Möjliga påföljder
Beslutsunderlaget som samlas in är både i form av rapporter och dokument från Alecta, men även i form av svar på direkta frågor från FI till ansvariga på bolaget.
Hur länge undersökningarna mot Alecta kan komma att pågå är svårt att säga, enligt Lindgren.
– När vi har en slutsats kommunicerar vi den då, säger han.
Möjliga påföljder för Alecta kan bli ett föreläggande, med krav på att brister i verksamheten åtgärdas. Det kan även bli fråga om att FI utfärdar varningar eller anmärkningar riktade mot Alecta, där det även kan komma ett beslut om en sanktionsavgift – det vill säga vad som i dagligt tal kallas böter.
– Att dra in tillståndet är det ultimata ingripandet från FI:s sida, säger han.