Bopriserna stiger: "Stapplande uppgång"

Prisuppgången på bostadsmarknaden fortsätter för andra månaden i rad. Men det är fortfarande för tidigt att tala om ett trendbrott, enligt bedömare. –Vi ser en stapplande uppgång, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

Stigande bostadspriser i landet i februari, enligt ett index från SBAB:s bostadssajt Booli. Arkivbild.

Stigande bostadspriser i landet i februari, enligt ett index från SBAB:s bostadssajt Booli. Arkivbild.

Foto: Judit Nilsson/SvD/TT

Ekonomi2024-03-03 08:43

Bostadspriserna steg med 1,2 procent i februari i Sverige som helhet jämfört med månaden innan, enligt ett index från statliga bolånebanken SBAB:s bostadssajt Booli.

Lägenhetspriserna steg med 0,9 procent, och villapriserna med 1,4 procent.

Priserna har därmed ökat under årets två första månader.

Den underliggande trenden, där bland annat normala säsongseffekter tagits bort, pekar däremot på mer eller mindre stillastående priser under februari.

– Med hänsyn till hur priserna normalt brukar stiga denna period på året och andra tillfälliga effekter, är det för tidigt att peka på ett rejält trendbrott efter höstens röda siffror, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Större utbud än normalt

Men det finns anledning att tolka utvecklingen med viss försiktighet, anser Boije.

– Trendskattningar är osäkra. Det finns faktorer som inte talar för en stark prisuppgång. Utbudet är mycket större än normalt. Försäljningstiderna är fortsatt långa och antalet budgivare betydligt färre än normalt. Samtidigt finns det nog ett uppdämt behov av att byta bostad.

Om inget oförutsägbart och dramatiskt inträffar framöver – Boije nämner en kraftig uppgång i arbetslösheten – pekar siffrorna på att det sammanlagda prisfallet på bostäder, från toppen 2022 till botten i december 2023, stannade omkring 15 procent.

– De som tidigare varnat för mycket stora prisfall på bostäder och allmän turbulens på bostadsmarknaden vid kraftigt stigande räntor, bland annat Riksbanken, får nu kanske börja tänka om, säger han.

– Prisnedgången är mindre än prisuppgången på särskilt villor under pandemin, säger Robert Boije.

Våruppsving för villor

SBAB ser framför sig att de tidigare räntehöjningarna kommer att märkas av hos flera bostadsrättsföreningar.

– Många bostadsrättsföreningar står inför fortsatta stegvisa höjningar av månadsavgifterna till följd av den stora ränteuppgången och vårmånaderna brukar ge ett uppsving i särskilt villapriserna.

– Det här bör tala för att villapriserna utvecklas mer positivt i jämförelse med lägenhetspriserna under kommande månader, säger Robert Boije.

Bostadspriserna i februari (procentuell förändring).
Bostadspriserna i februari (procentuell förändring).
Fakta: Så utvecklades bostadspriserna i olika delar av landet i februari

Lägenhetspriserna steg mest i södra Sverige (1,7 procent), och Storstockholm (1,2 procent). I Stormalmö, som enda region, föll priserna med 0,2 procent.

Villapriserna steg mest i norra Sverige (5,2 procent) och Storstockholm (3,0 procent). Den enda regionen som noterade en nedgång var södra Sverige (0,8 procent).

SBAB Boolis bostadsprisindex bygger på prisnoteringar från samtliga bostadsförsäljningar som har registrerats av Booli under månaden. Indexet tar även hänsyn till information om bostädernas storlek, taxeringsuppgifter, tomtstorlek, antal rum, våningsplan, månadsavgifter och geografisk placering.

Källa: SBAB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!