Börsbolagens rapporter överraskar expert

Börsbolagens rapporter har strömmat in de senaste veckorna och framtiden verkar på kort sikt se ganska ljus ut.
–En bättre inledning på det här året än befarat, säger Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken.

Än så länge överraskar de svenska börsbolagens rapporter positivt, enligt expert. Arkivbild.

Än så länge överraskar de svenska börsbolagens rapporter positivt, enligt expert. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ekonomi2022-05-02 08:10

Mot bakgrund av all diskussion kring inflation och kriget i Ukraina ser bolagens rapporter väldig fina ut, säger Lars Söderfjell. Samtidigt ska vi komma ihåg att man inte ser den fulla effekten av detta på marknaden ännu. Oron för vad politisk åtstramning och höjda styrräntor ska ställa till med fram över finns också, säger han.

– Än så längre tycker jag de överraskar positivt, säger Söderfjell.

Stora skillnader

Generellt sett ser man i rapporterna att efterfrågan är stark, säger Söderfjell. Det finns däremot ovanligt stora variationer vad gäller bolag som lyckats överträffa förväntningarna och de som misslyckats.

– Det finns de som missat ganska rejält och det finns de som klarat det ganska bra, säger han.

Storbankerna sticker ut på uppåt-sidan. Även verkstadsindustrin har i sina orderingångar visat på en överraskande stark tillväxt.

– De bolag som ligger konsumentnära har haft det lite jobbigare, säger Söderfjell.

Även här varierar lönsamheten väldigt från bolag till bolag, fortsätter han. Klädjätten H&M:s visar en klart sämre rapport än väntat, säger Söderfjell. Detsamma gäller Autoliv, som ligger nära konsumenten i bilindustrin.

– Sen har vi Volvo Cars som kom med ett jättestarkt resultat vad gällde lönsamheten. Det finns ingen alldeles entydig bild, säger han.

Komponentbristen lättar

Material- och komponentbrist har under det första kvartalet uppmärksammats som ett problem. Nu verkar en ljusning vara på gång, anser Söderfjell.

– Den (bristen) finns där, men den verkar inte bli värre. Electrolux exempelvis säger att de kommer ha en tydlig brist under andra kvartalet också, därefter tror man att det kommer bli bättre, säger han.

Sen är det egentligen inte bristen på exempelvis handledare i sig som verkar vara problemet, menar Söderfjell. Det är snarare Kinas covid-nedstängningar som skapar osäkerheter kring leveranserna.

– När Kina öppnar igen kommer det här också att lätta, men då med en eller ett par månaders fördröjning, säger han.

Höga intäkter

Intäkterna i rapporterna har genomgående varit högre än vad både marknaden och Söderfjell räknat med, säger han. Mycket handlar om prishöjningarna man började med förra året.

– Nu slår de igenom lite bredare, som jag tror att man underskattat i det hela.

Samtidigt handlar det också om bättre kapacitetsutnyttjande och volymer hos bolagen. En lätt jämförelse med samma kvartal förra året, säger Söderfjell.

– Om man kommer ihåg så var det ju väldigt mycket som var nedstängt då till följd av pandemin. Det här kvartalet var ju betydligt bättre i det avseendet.

Rekordstora orderböcker

Det verkar troligt att privatkonsumtionen, på grund av räntehöjningar och höga energipriser, bromsar in de kommande månaderna. Däremot ser industrisidan fortfarande stark ut, enligt aktiechefen.

– Vi ser rekordstora orderböcker, väldigt stark orderingång och där handlar det mer om förmågan att kunna leverera, säger han.

– Kortsiktigt tycker jag ändå det ser ganska okej stabilt ut, med reservation förstås om kriget eskalerar vilket vi hoppas att det inte gör.

Men sedan går vi av allt att döma mot lägre tillväxt, enligt Söderfjell – det är ju själva syftet med centralbankernas åtstramningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!