Börserna reagerade mycket positivt i onsdags efter att den amerikanska centralbanken gett sitt räntebesked. Enligt Bergqvist berodde det på två faktorer. Dels att höjningen inte blev större än 0,5 procentenheter, dels att centralbankchefen Jerome Powell lyckades skapa ett förtroende kring att den amerikanska ekonomin är stark och att centralbanken har verktyg för att hantera inflationen.
Överraskade många
På torsdagen höjde den brittiska centralbanken basräntan med 25 punkter till 1,0 procent, vilket Bergqvist tror att kan ha överraskat många. Dessutom aviserade centralbanken om ytterligare räntehöjningar trots att man ser att ekonomin börjar ta skada. Den brittiska centralbanken gav uttryck för att centralbankerna är väldigt begränsade i vad de kan göra.
Inflationsproblemet är fortfarande väldigt närvarande och inte löst på långa vägar, säger Bergqvist.
– Den brittiska centralbanken satte strålkastarljuset på en utveckling som börsen absolut inte gillar. Det är ett så kallat stagflationsscenario. Jag kan tänka mig att det har bidragit till att skaka om börserna.
Kortsiktig reaktion
Bergqvist säger att det just nu är många olika osäkerhetsfaktorer som påverkar utvecklingen, och därför kan börserna reagera kortsiktigt.
– Vi har ett pågående krig som vi inte vet hur det slutar och mat- och energipriser som fortsätter att stiga. Centralbankerna har underskattat inflationsproblemet och måste nu kompensera och gå snabbare fram med sina räntehöjningar.
Onsdagens kraftiga uppgång var den största på två år i New York. Efter några timmars handel på torsdagen hade de stora indexen tappat flera procent, tekniktunga Nasdaqs kompositindex var ner omkring fem procent.