Börsen på årslägsta – därför går det så dåligt

På måndagen hade Stockholmsbörsens breda index tappat runt 30 procent sedan årsskiftet. Det är årslägsta och en bra bit under börserna i andra nordiska länder. –Jag tror man ska börja leta efter en botten, säger Esbjörn Lundevall på SEB.

Stockholmsbörsen sticker ut genom att gå sämre än övriga nordiska börser. Arkivbild.

Stockholmsbörsen sticker ut genom att gå sämre än övriga nordiska börser. Arkivbild.

Foto: Joakim Ståhl/SvD/TT

Ekonomi2022-09-20 05:45

Stockholmsbörsens breda OMXS-index nådde vid lunchtid på måndagen sitt årslägsta på nära minus 30 procent.

En generell konjunkturoro påverkad av energikrisen och den höga inflationen präglar börsen.

– Kombinationen av dyr energi och högre räntor gör att kostnaderna för många företag ökar och hushållen får sämre ekonomi och mindre köputrymme. Det skapar konjunkturoro, marknaden är övertygad om att Europa går in i en recession, säger Esbjörn Lundevall, analyschef på SEB.

Starkare konjunktur i USA

Mätt i dollar är tappet på börsen runt 40 procent. Det beror på att kronan nästan alltid tappar gentemot dollarn i lågkonjunktur

– Det är inte bara kronan som går dåligt, utan även euron och andra valutor i Europa. Det beror på att Europa är hårdast drabbat av Rysslands åtstramning av gasen. I USA är konjunkturen betydligt starkare, där är det mer inflations- och räntehöjningsproblematiken som tynger börsen, säger Lundevall.

Men Stockholm sticker ändå ut genom att vara sämst i Norden. Enligt Esbjörn Lundevall beror det på en börsbubbla i fjol med historiskt höga värderingar på särskilt små- och medelstora bolag.

– Det var extrema värderingar, jag har inte sett något liknande sedan millenniebubblan. I början av året när räntorna steg så började bubblan att pysa. Det slog mot de här högt värderade bolagen. Samma problematik fanns inte på övriga nordiska marknader, säger han.

Läge att bli mer optimistisk

I nutid är det snarare andra skillnader som påverkar, som att Norge tjänar pengar på olja och gas.

TT: Vad kan vi vänta oss på börsen kommande veckor?

– Värderingen är nära 10-årslägsta på alla typer av mått för stora bolag på Stockholmsbörsen. Samtidigt är det oerhört välkänt att konsumenterna drabbas av energikrisen.

Sammantaget tror han därför att det är läge att inta en mer positiv inställning.

– Jag tror man ska börja leta efter en botten, det är inte omöjligt att den ligger närmare i tid än man tror. Börsen bottnar alltid en tid före konjunkturen, säger han.

Fakta: Så har nordiska börser gått i år

På måndagen vid lunchtid låg:

Oslobörsen på plus 0,2 procent sedan årsskiftet.

Köpenhamn på minus 17 procent.

Helsingfors på minus 21 procent.

Reykjavik på minus 11 procent.

Källa: Bloomberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!