Situationen vid Ukrainas gräns har inneburit en hel del turbulens på börsen. När det kommit tecken som pekar mot en rysk invasion har kurserna pekat ner.
– Marknaden är ju volatil för närvarande och reagerar även på ganska små och svårtolkade signaler, framför allt kring Ukrainakrisen.
Måndagen blev en röd dag för Stockholmsbörsen, som stängde ner på minus 2,5 procent. Under gårdagseftermiddagen syntes dock en viss återhämtning och vid lunchtid på tisdagen ligger det breda OMX-indexet på plus omkring 1,5 procent.
"En liten möjlighet"
Jens Magnusson pekar på att de amerikanska uppgifterna från i fredags, där Ryssland uppgavs ha kommit närmare en invasion, sannolikt bidrog till dysterhet på börsen.
– Och nu tycker man sig sedan i går kväll se en liten möjlighet igen efter att Ryssland sa att man vill fortsätta samtalen. Då är känslan att en invasion kanske inte är så nära förestående och det leder till att klimatet förbättras något igen.
Han understryker dock att man måste väga in fler faktorer i de för tillfället positiva börssiffrorna och inte bara ta med den geopolitiska krisen i beräkningarna.
– Vi har ett antal skakiga dagar bakom oss med nedgångar och det finns en inneboende börsdynamik som innebär att det alltid finns de som ser köpläge när det har skett en nedgång på några procent. Jag skulle inte säga att de utgör den stora delen just nu, men den logiken finns.
Många orosmoln
Och den som tror på stadiga uppgångar från och med nu har skäl att ta sig en funderare, enligt Jens Magnusson och hänvisar till den ökande inflationen, centralbankernas åtstramningar och en fortsatt återhämtning från pandemin.
– Att i det känsliga läget dessutom få den här ökade geopolitiska oron, det ställer till det lite grann. Därför tror jag att vi kommer se en fortsatt slagig börs framöver men också valuta- och räntemarknader som reagerar på det, för allt handlar ju trots allt inte om börsen, säger han.