Börsen väntas sjunka – inflationen kan överraska

Under onsdagen väntas den svenska börsen vända nedåt efter gårdagens börsfall i USA. Under morgonen kommer även nya svenska inflationssiffror. –Vi är inne i en period där inflationen kan överraska både uppåt och nedåt, säger Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB.

Under onsdagen kommer nya svenska inflationssiffror.

Under onsdagen kommer nya svenska inflationssiffror.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi2022-09-14 07:18

Under tisdagen slog den oväntat höga inflationssiffran i USA hårt mot New York-börsen, och de tre ledande indexen sjönk kraftigt.

Dagen utvecklades till den sämsta handelsdagen sedan juni 2020, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Under onsdagsmorgonen släpper SCB nya inflationssiffror för augusti månad för Sverige.

– Man ska ha med sig att det är väldigt volatila, eller svängiga, energipriser just nu, vilket kan ge överraskningar både uppåt och nedåt, säger Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB.

Även inflationssiffror för Storbritannien kommer under onsdagen. I Sverige väntas börsen vända nedåt.

– Det handlar om vad som händer inom amerikansk ekonomi och global ekonomi. Det är det som styr, säger Robert Bergqvist.

I nästa vecka är det dags för Riksbankens räntebesked för september. En rejäl räntehöjning väntas.

– De flesta räknar med att riksbanken nu ska höja med 0,75 procentenheter. Det är en trippelhöjning. Den är exceptionell. Tyvärr har det blivit det nya normala, säger Robert Bergqvist.

Under torsdagen presenterar även Prospera en färsk mätning över inflationsförväntningarna.

– Om inflationsförväntningarna stiger och klättrar bort från inflationsmålet på två procent så är det en rejäl varningsklocka för Riksbanken att vi som arbetstagare, arbetsgivare, marknad och politiker inte längre tror på att Riksbanken ska klara inflationsmålet. Då börjar vi hamna på riktigt hal is, säger Robert Bergqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!