Börsglädje - men ingen vändning än

Stora börsuppgångar både i USA och Europa – är det ekonomiska eländet på väg att gå över? Nja, några glädjande tecken finns i skyn, och visst väcks lite köpsug. Men ännu är det för tidigt att tro på en total vändning, enligt experterna.

Är det på väg att vända? Arkivbild.

Är det på väg att vända? Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi2022-10-05 08:50

Den här veckan har börserna glatt hoppat upp rejält. I USA har S&P 500 hämtat tillbaka mer än 5 procent av årets nedgång på bara två dagar, och i Sverige stängde Stockholmsbörsen upp 3,6 procent på tisdagen, efter att ha stigit även under måndagen. Är det kanske rentav en vändning på gång? Inte riktigt, men visst finns ljuspunkter, konstaterar Maria Landeborn, strateg på Danske bank.

Förhoppningar

– Det vi ser är förhoppningar hos marknaden om att penningpolitiken inte behöver stramas åt mer än förväntat. I Australien kom ett räntebesked på tisdagen som innebar en mindre höjning på 0,25 procent mot väntade 0,5 procent. Då sade centralbanken att hushållen redan lider tillräckligt, säger hon.

Fast egentligen tror hon inte riktigt på att uppgångarna kommer att fortsätta nu och att det är en rejäl vändning vi ser.

– Nej, tyvärr inte.

Marknaden är lite översåld i nedgångarna, tror hon, och det ljus som skymtas är mest förhoppningar.

Peter Malmqvist, oberoende analytiker, ser också några positiva tecken. Men inte heller han vågar säga att det vänder helt nu.

– Kursfallen fram till lägsta nivån är branta. Stockholmsbörsens fall är i paritet med fallen under pandemin. Många tror att marknaden vill vinna tillbaka värden, och det skulle kunna locka fram köpare.

Han ser också att råvarupriserna faller, det skulle kunna avhålla centralbanker från mer kraftfulla räntehöjningar.

Dessutom, Ukrainas framgångar i kriget och Storbritanniens tillbakadragande av förslaget om skattesänkningar är också faktorer som skulle kunna få marknaderna på lite bättre humör, tror han.

Kan gå ned mer

– Det är positiva faktorer. Jag får lite köpsug. På tolv månader kan det ge riktigt bra avkastning. Men det kan gå ned mer, så att avkastningen blir ännu bättre, säger Malmqvist.

Han pekar på inflationen, som är det absolut största bekymret för alla nu. Den måste ned, och då kommer fler räntehöjningar.

Maria Landeborn tror också att vi kommer att få se fler räntehöjningar.

– Priserna i USA stiger överallt. Centralbankerna Fed och ECB måste agera och fortsätta att höja, även om det leder rätt in i lågkonjunkturen, säger hon.

– Men det positiva är att förr eller senare vänder det. Börsen har alltid hämtat sig, och det kommer den att göra den här gången också, säger Maria Landeborn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!