Börslyft efter framsteg i fredssamtalen

Börsen lyfte markant sedan det spridits uppgifter om framsteg i fredssamtalen mellan ryska och ukrainska företrädare i Turkiet. OMXSPI-index hade vid stängning gått upp med 2,4 procent och den krigssargade svenska kronan lyfter.

Stockholmsbörsen steg rejält. Arkivbild

Stockholmsbörsen steg rejält. Arkivbild

Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT

Ekonomi2022-03-29 08:22

Tisdagens uppgång var bred.

Kursuppgångarna tog fart sedan det rapporterats om ryska löften om att kraftigt minska den militära aktiviteten runt Kiev och Tjernihiv i Ukraina och en rysk indikation om att samtalen kan lägga grunden för ett möte mellan president Vladimir Putin och hans ukrainske kollega Volodymyr Zelenskyj.

Klädkedjan H&M tillhörde dragloken med ett kurslyft på 5,2 procent. Andra tunga vinnare var vitvarutillverkaren Electrolux och kullagertillverkaren SKF, upp med 8,0 respektive 6,6 procent.

Frågan om ansvarsfrihet för vd och styrelse blev en het fråga på Ericssons årsstämma till följd av uppgifter om mutmisstankar i Irak och en förnyad risk för USA-böter. Aktien låg på plus innan stämman startade men backade sedan och landade på minus 1,6 procent. Över tio procent av ägarna, däribland storägare som Cevian, Första AP-fonden och Folksam, röstade mot att ge telekomkoncernens styrelse och vd Börje Ekholm ansvarsfrihet.

Oljepriset faller

Alfa Laval var en annan tung vinnare, med ett kurslyft på 3,8 procent efter en order på ett bryggerisystem i USA värd 670 miljoner kronor.

AB Volvo får en stororder på ellastbilar från Maersk, aktien lyfte 3,5 procent.

Hemnet föll samtidigt 8,7 procent sedan storägaren General Atlantic gjort sig av med en stor post.

Kryptovalutan bitcoin, som återhämtat sig på senare tid, kretsar kring 47 800 dollar efter att i måndags ha snuddat vid den högsta kursen i år.

Priset på råolja föll samtidigt. Terminskontraktet för leverans av brentolja nästa månad hade vid 17-tiden sjunkit drygt 5 procent till 106 dollar per fat.

Kronan lyfter

Räntan på tioåriga svenska statsobligationer fortsätter uppåt till 1,30 procent, den högsta noteringen sedan tidigt 2018. Nivån kan jämföras med cirka 0,30 procent vid årsskiftet.

Kronan – som tog rejält med stryk dagarna efter det att ryska styrkor inledde Vladimir Putins invasionskrig i Ukraina – stärks också. En dollar kostar nu 9:26 kronor, vilket kan jämföras med en kurs på drygt 10 kronor för tre veckor sedan. En euro kostar samtidigt 10:31 kronor, mot nästan 10:90 för tre veckor sedan.

Stockholmsbörsen har med kurslyftet på tisdagen sedan årsskiftet backat med över 12 procent.

Även de ledande Europabörserna steg. FTSE100-index i London stängde på plus 0,9 procent och CAC40-index i Paris lyfte 3,1 procent. DAX-index i Frankfurt hade vid 18-tiden gått upp 2,8 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!