Börsoron väntas fortsätta

Måndagen blev ännu en turbulent dag på världens börser. Av allt att döma fortsätter börsoron, tror analytikern, även om Ericssons starka rapport kan dämpa marknadens ångest något.

Krigsoron sänkte börserna i Europa, men i USA gick det uppåt. Arkivbild.

Krigsoron sänkte börserna i Europa, men i USA gick det uppåt. Arkivbild.

Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Ekonomi2022-01-25 08:10

De breda nedgångarna under måndagen på de europeiska börserna beror bland annat på oron för konflikten i Ukraina, konstaterar Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB. Stockholmsbörsen backade över fyra procent, och även de stora europeiska börserna tappade.

– Marknaden är nervös för att det blir krig mellan Ryssland och Ukraina, och att det skulle driva upp energipriserna. Den energikris vi har haft nu är bara en västanfläkt mot en sådan utveckling, säger Esbjörn Lundevall.

I USA slutade det ändå svagt uppåt, efter att det inlett med brutala ras. Både Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq steg till slut med några tiondelars procent.

– Det är svårare att förklara, av terminshandeln nu är Nasdaq på väg ned nu idag. Det kan vara så att investerare tyckte att det gått ned så mycket att det var billigt. Men det är historia nu.

I Stockholm tror han att Ericssons starka rapport kan hjälpa till att dra uppåt.

– Men krigsoron, den fortsätter, i alla fall i närtid. Antagligen minskar finansmarknadens oro ju längre tid den drar ut.

Det finns också en oro hos marknaden för penningpolitiken och för höjda räntor, men det var enligt honom inte den som utlöste de stora fallen under måndagen.

– Nedgången hittills i år har berott på ränteoron, men nedgången igår berodde inte på det. Men räntan kan spöka hela det här året, säger Esbjörn Lundevall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!