Bostaden tynger storstadsbons ekonomi

Skyhöga bostadspriser i storstĂ€derna grĂ€ver djupa hĂ„l i storstadsbornas ekonomi. Trots lĂ„ga rĂ€ntor har barnfamljer i villa i Göteborg eller Stockholm runt 13 000 kronor mer i bostadskostnad varje mĂ„nad jĂ€mfört med dem som bor i landets minsta kommuner, enligt Swedbanks boindex.

Storstadsbor betalar sÄ mycket mer för att bo. Arkivbild.

Storstadsbor betalar sÄ mycket mer för att bo. Arkivbild.

Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Ekonomi2021-12-08 05:00

I snitt lÀgger svensken som Àr sammanboende och köper smÄhus 27 procent av sin disponibla inkomst pÄ boendet, berÀttar Arturo Arques, Swedbanks och sparbankernas privatekonom. Swedbank sammanstÀller ett boindex, som bestÄr av samtliga boendeutgifter relaterade till inkomsterna i kommunerna.

– Generellt sett Ă€r det ungefĂ€r lika mycket som för tio Ă„r sedan. Trots en kraftig prisuppgĂ„ng och höjda energipriser. Det beror pĂ„ att rĂ€ntorna Ă€r sĂ„ lĂ„ga.

Men genomsnitt Ă€r bara just ett genomsnitt. I storstĂ€derna krĂ€vs betydligt mycket mer Ă€n 27 procent av den disponibla inkomsten för att köpa bostad. Stockholmare som Ă€r sammanboende i smĂ„hus i Stockholms stad lĂ€gger 35 procent av sin disponibla inkomst pĂ„ boendet, den genomsnittliga boendekostnaden ligger pĂ„ drygt 24 000 kronor per mĂ„nad.

Göteborgare i Göteborgs stad som Ă€r sammanboende i smĂ„hus lĂ€gger 36 procent, eller nĂ€stan 22 000 kronor per mĂ„nad. EnsamstĂ„ende med barn i smĂ„hus fĂ„r lĂ€gga 70 procent, eller mer bĂ„de i Stockholm och Göteborg.

Drygt 10 000 i mĂ„naden

Annat Àr det i de allra minsta kommunerna i landet. DÀr Àr genomsnittet, under samma förutsÀttningar, bara 21 procent av den disponibla inkomsten. DÀr Àr den genomsnittliga boendekostnaden 10 400 kronor i mÄnaden.

Storstadsborna fÄr punga ut med betydligt större summor för att bo.

– En tvĂ„barnsfamilj kan fĂ„ betala 13 000 mer i mĂ„naden för en villa i storstadsomrĂ„den Ă€n i de minsta kommunerna. Bostadsutgifterna slukar sĂ„ mycket mer av den disponibla inkomsten.

Swedbank Àr inte ensam om att rÀkna pÄ hur de höga bostadskostnaderna i storstadsomrÄden slÄr. Stockholms Handelskammare har just kommit med en rapport som visar pÄ att mÀnniskor i vanliga samhÀllsbÀrande yrken som brandmÀn, poliser och vÄrdpersonal fÄr svÄrt att skaffa bostad i StockholmsomrÄdet med de löner de har.

Arturo Arques pekar pÄ att de höga priserna gör hushÄllen i framför allt storstadsomrÄdena mycket rÀntekÀnsliga.

– Nu Ă€r rĂ€ntan lĂ„g, men vi kan konstatera att hushĂ„llen har vĂ€ldigt mycket lĂ„n.

– Möjligheten att köpa bostad beror pĂ„ var i landet man bor, och om man Ă€r sambo eller ensamstĂ„ende. De Ă€r vĂ€ldigt goda i Sandviken, men om man Ă€r ensamstĂ„ende i storstĂ€derna sĂ„ Ă€r det vĂ€ldigt svĂ„rt.

Unga förstagÄngsköpare

Även för unga Ă€r det riktigt svĂ„rt, sĂ€rskilt i Stockholm, konstaterar han.

Men den som har möjlighet att vÀnda blicken mot landets minsta kommuner fÄr helt andra chanser. Trots att inkomsterna Àr lÀgre och kommunalskatten ofta högre sÄ blir det mer över till annan konsumtion dÄ boendet Àr betalt, förklarar Arturo Arques.

FrÄgan Àr bara vad man ska göra med informationen. Den som Àr rotad i storstan och har jobb och familj dÀr vill kanske inte sÄ gÀrna flytta till BrÀcke, FÀrjelanda eller Norsjö, bara för att man fÄr mer kvar i plÄnboken efter bostadskostnaderna.

– Men möjligheterna att flytta ut Ă€r större nu, med ökat distansarbete. I stĂ€llet för att bo i storstĂ€der kan man titta pĂ„ kommunerna runt om, sĂ€ger Arturo Arques.

I smÄ kommuner pÄ landsbygden rÀcker pengarna lÀngre, Àven den som Àr ensamstÄende med barn kan fÄ rÄd med eget hus. Arkivbild.
I smÄ kommuner pÄ landsbygden rÀcker pengarna lÀngre, Àven den som Àr ensamstÄende med barn kan fÄ rÄd med eget hus. Arkivbild.
Fakta: SÄ har Swedbank rÀknat

Swedbanks boindex utgÄr frÄn medianinkomster och bostadspriser i respektive kommun, och lÀgger in samtliga boendeutgifter, som driftskostnader, försÀkring, elpriser, sophÀmtning, slitage och underhÄll, uppvÀrmning med mera. UtgÄngspunkten Àr 75 procents belÄning (dock ej för unga förstagÄngsköpare, dÀr Àr den 85 procent) och de amorteringsregler som gÀller, sÄ amortering rÀknas ocksÄ in dÀr det blir aktuellt.

KĂ€lla: Swedbank


Fakta: SÄ stor del av inkomsten gÄr till boendet

Swedbank har tittat pÄ hur stor del av den disponibla inkomsten som gÄr till boendet i storstÀder respektive landets 40 minsta kommuner.

I Stockholm gÄr 35 procent av den disponibla inkomsten till boendet för sammanboende med barn, och 70 procent för ensamstÄende med barn.

I Göteborg Àr andelarna 36 respektive 71 procent.

Men i de mindre kommunerna Àr andelen betydligt lÀgre. I exempelvis BrÀcke, MalÄ, Norsjö och Sorsele Àr andelen 19 procent för sammanboende med barn i smÄhus, och runt 33 procent för ensamstÄende med barn i smÄhus.

KĂ€lla: Swedbank

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!