SEB:s prognos Nordic Outlook innebär att banken nu tror på betydligt sämre tider. Det blir recession, men förhoppningsvis en mild sådan. Bostadspriserna faller nu med 15 till 20 procent, enligt SEB:s profetior. Frågan är vad detta får för konsekvenser?
– Det som kan hända är att bostadsbyggandet minskar, och att konsumtionen dras ned. Men vi har haft en snabb uppgång av bostadspriserna under pandemin, säger Håkan Frisén.
SEB tror därför att fallet på mellan 15 och 20 procent innebär att bostadspriserna kommer att ligga på samma nivå som före pandemin, och att detta inte kommer att få så jättestor inverkan på ekonomin i stort.
Få bostäder
– Det är ändå ganska få som har hunnit köpa under den tiden, säger han och uppskattar att mellan 3 och 4 procent av bostadsstocken har omsatts under pandemin med den stora prisuppgången.
Han jämför prisfallet som väntas nu med den som kom vid 90-talskrisen. Det prisfallet slog hårdare än vad det här väntas göra, förklarar han.
– Då var det en längre uppgång i priserna innan, nu har vi haft en snabb. Då hade vi också ett jättestort byggande, det har vi inte nu.
Många har agerat olyckskorpar under en massa år, och varnat för en bostadsbubbla som hotar. Är det det vi ser nu, en bubbla som brister? Nja, inte riktigt, tycker Håkan Frisén.
– Ordet bubbla tycker jag att man ska undvika. Men under pandemin så förblev arbetslösheten fortfarande låg, och bostadspriserna steg. Sverige sticker ut, vi har haft en lång uppgång med bara små hack i kurvan sedan 1993. Nu kapas de senaste två årens uppgång bort.
– Prisfallen nu kommer att underlätta för fler att komma in på bostadsmarknaden.
SEB tror att Riksbanken kommer att höja styrräntan, och att den toppar på 2,25 procent redan i början av 2023. Ändå – vi kommer att ha ungefär samma räntebörda i förhållande till våra inkomster som vid Lehmankrisen, då styrräntan var nästan dubbelt så hög. Nu är dock lånen större, konstaterar han.
Både Nordea och SEB har nu siat om stora fall på bostadsmarknaden.
TT: Kan era prognoser spä på nedgången?
– Jag tror att man överdriver bankernas påverkan, vi har inte den inverkan. Det är också fler som varit ut och varnat, som Finansinspektionen, säger Håkan Frisén.
Historiskt unik vinter väntar
Allt är dock inte nattsvart i SEB:s prognos. Bankens ekonomer konstaterar i rapporten att pandemieffekten på globala värdekedjor börjar avta och att företagen fortsätter redovisa starka rapporter samtidigt som arbetsmarknaderna ser starka ut.
Inflationen har dock fortsatt uppåt, med skyhöga energipriser och brister som sprider oro för att det kan sluta med ransonering och nedstängda verksamheter.
– Energipriserna blir en jättechock om inget händer. Vi räknar med att inflationen går upp till 13 procent. Det blir en historiskt unik vinter, säger Håkan Frisén.