Branschen kräver stöd när julborden ställs in

Ökad smitta och nya restriktioner har fått folk att avboka julbord. Hårt drabbade restaurangbranschen hoppas på ekonomiskt stöd – och det omgående.
–Tidigare har stöd och restriktioner har gått hand i hand. Den principen måste gälla fortfarande, säger Jonas Partheen på branschorganisation Visita.

"Tendensen är att det är väldigt många avbokningar", säger Jonas Partheen, presschef på Visita.

"Tendensen är att det är väldigt många avbokningar", säger Jonas Partheen, presschef på Visita.

Foto: Christine Olsson/TT

Ekonomi2021-12-09 18:15

I veckan kom besked kring nya smittskyddsåtgärder som träder i kraft omgående för att stävja en ökad smittspridning av covid-19.

Redan förra veckan flaggade regeringen för att nya restriktioner var på gång. Budskapet på pressträffen gav direkt ringar på vattnet för restaurangbranschen, speciellt när det gäller julbord.

– På några dagar har vi fått in strax över 1 000 avbokningar av julbord, säger Patrik Ekman som är vd för koncernen Ekman Hotels med flera hotell i Värmland.

Företag funderar

Han berättar att man visserligen befinner sig i ett bättre läge nu jämfört med december i fjol. Men den närmaste tiden är oviss.

– Vi går från en hög nivå och tappar, men det här kan ju vara en snöboll som bara börjar, säger han.

Jenny Glantz, hotellchef på Destination Bokenäs, har också märkt av hur julbord avbokats efter beskedet om att nya restriktioner var på väg.

– Man märker litegrann att företag kanske inte vill gå ut och visa att de tar ett julbord. Det kan vara både utifrån restriktionerna med covidpass och även att man kanske inom bolaget börjar fundera på om det är så lämpligt att samlas flera stycken nu, sade hon till P4 Väst efter regeringens pressträff förra veckan.

Försäljning har rasat

Visita, branschorganisation för besöksnäringen, tar dagligen emot samtal och mejl från medlemmar kring de nya buden. Även här får man signaler om att julbord runt om i landet har bokats av mer och mer den senaste tiden.

– Tendensen är att det är väldigt många avbokningar, säger Jonas Partheen, presschef på Visita.

– Avbokningarna började redan i mitten av november när regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterande att man skulle införa vaccinbevis på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, säger han vidare.

Tittar man på försäljningsstatistik för restauranger på daglig basis har det skett stora förändringar sedan aviseringen om vaccinpass i mitten av november, enligt Visita. Ett tag såg det till och med bättre ut än innan pandemin.

– Försäljningen låg över 2019 års nivå med 15 procent innan det beskedet. Sedan dess har det rasat brant till tio procent under 2019 års nivå.

"Kan inte vänta"

Julbordssäsongen är viktig för många restaurangägare. Visita ser gärna att det återinförs ekonomiskt stöd för att stötta en redan hårt drabbad bransch, bland annat omställningsstödet. Finansminister Mikael Damberg (S) sade tidigare i veckan att sådana stöd kan komma att bli aktuella.

– Man har ju öppnat upp för att eventuellt införa de stöden igen i fall läget blir värre. Men läget är redan värre för besöksnäringen. Regeringen kan inte vänta med ytterligare åtgärder, säger Jonas Partheen.

Även Patrik Ekman ser behov av ekonomisk hjälp för att stötta utsatta näringsidkare inom besöksnäringen.

– Bland våra anläggningar så är det inte alla som riktigt ligger i botten än. Men det är fortfarande två veckor kvar till julafton. Vad kommer hända tills dess? Hur många fler avbokningar blir det? säger han.

– Det är viktigt att de som behöver stöd kommer få stöd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!