Breda skattesänkningar i brittisk "mini-budget"

Skattesänkningar – inklusive fryst alkoholskatt – ska få fart på investeringar och tillväxt, enligt en ny brittisk mini-budget. –Vi stöttar brittisk ekonomi med 110 tillväxtåtgärder, säger den konservative brittiska finansministern Jeremy Hunt.

Storbritanniens finansminister Jeremy Hunt, från konservativa Tories, presenterar mini-budget med skattesänkningar. Arkivbild

Storbritanniens finansminister Jeremy Hunt, från konservativa Tories, presenterar mini-budget med skattesänkningar. Arkivbild

Foto: Kirsty Wigglesworth AP/TT

Ekonomi2023-11-22 14:04

Det har redan före Jeremy Hunts presentationen av mini-budgeten i parlamentet stått klart att det konservativa regeringspartiet skulle satsa på skattesänkningar. Det har läckt ut att ett tillfälligt skatteavdrag för bolag som investerar i Storbritannien ska permanentas.

Det beräknas kosta 11 miljarder pund (motsvarande 145 miljarder kronor).

– Det är den största skattesänkningen för brittiska företag i modern tid, säger Hunt.

Fryser alkoholskatten

Det blir även sänkta skatter både för löntagare och egenföretagare. Den nationella försäkringsavgift som britter betalar sänks till 10 procent i januari, ned från dagens 12 procent.

– Det kommer att hjälpa 27 miljoner människor, säger Hunt.

Enligt finansministern har den opinionsmässigt hårt pressade regeringens åtgärder för att få ned inflationen och hålla liv i brittisk ekonomi fungerat.

– Men jobbet är inte klart, säger han.

– Vi ska öka företagsinvesteringar, få fler i arbete, minska inflationen och öka BNP nästa år, tillägger han.

Hunt får bifallande jubel i parlamentet när han utlovar frysta skatter och avgifter på alkohol i Storbritannien till augusti 2024.

– Att gå till puben har blivit allt dyrare, säger finansministern när han motiverar detta beslut.

För rökare är beskedet kärvare. Hunt bekräftar att avgifterna på rulltobak kommer att öka med 10 procent.

Pensioner och minimilöner ska höjas enligt mini-budgeten. Dessutom utlovas reformer för att förenkla byråkrati kring tillståndsgivning.

Regeringen inför samtidigt ett nytt krav på offentlig sektor, som enligt budgeten ska öka sin produktivitet med 0,5 procent per år.

– Vi behöver en mer produktiv stat, inte en större stat, säger Hunt.

Försvarsutgifterna kommer att ligga på 2 procent av BNP, i enlighet med riktlinjerna från försvarsalliansen Nato.

Pundet stabilt

Många har inför mini-budgeten frågat sig hur långt Hunt och premiärminister Rishi Sunak kan gå, med tanke på dramatiken i fjol när motsvarande mini-budget – fylld av lånefinansierade stimulanser mitt i den värsta inflationschocken i mannaminne – sågades av både experter och marknaden och till slut tvingade den då nytillträdda premiärministern Liz Truss att avgå.

Marknadsreaktionen på årets mini-budget ser betydligt mindre dramatisk ut hittills.

Det brittiska pundet är stabilt på kursen 13:10 kronor eller 1:09 euro efter mini-budgeten. Marknadsräntorna i Storbritannien vänder dock svagt uppåt – cirka 0,05 procentenheter – då marknaden hade räknat med att regeringen skulle sänka sitt beräknade lånebehov mer än vad som blev fallet.

Londonbörsen backar 0,1 procent.

Fakta: Sänkt BNP-prognos för 2024-2025

Den brittiska regeringens budgetkontor sänker BNP-prognosen för 2024 och 2025.

Höstens mini-budget bygger på en tillväxt på 0,6 procent i år och 0,7 procent 2024. Därefter väntas tillväxten öka något till 1,4 procent 2025 och 1,9 procent 2026 för att till 2027 ligga på 2,0 procent.

BNP-prognosen för 2024 och 2025 låg i våras på 1,8 respektive 2,5 procent.

Enligt det brittiska budgetkontoret kommer inflationen i Storbritannien att falla till 2,8 procent i slutet av 2024 för att vara tillbaka på inflationsmålet på 2 procent 2025.

Sammantaget räknar den brittiska regeringen med att statens budgetunderskott ska sjunka till 3 procent av BNP nästa budgetår, ned från årets 4,5 procent. Siktet är inställt på att lånebehovet ska ned till 1,1 procent under budgetåret 2028-2029.


Fakta: Högsta skattetrycket på 70 år

Skattetrycket i Storbritannien är inför den mini-budget som nu presenterats av den konservativa regeringen det högsta på 70 år. Och landet brottas samtidigt – liksom stora delar av västvärlden – med att få ned ett ovanligt högt och ihållande tryck uppåt på inflationen.

Inflationsutsikterna är fortsatt utmanande, trots att centralbanken Bank of England höjt räntan till 5,25 procent. Räntehöjningarna och inflationen – som gröper ur köpkraften för företag och hushåll i landet – har lagt en våt filt över brittisk tillväxt. Ekonomin stagnerade helt i tredje kvartalet i år.

Inflationen i oktober uppmättes till 4,6 procent. Det är den lägsta nivån på två år och betydligt lägre än för ett år sedan, då den låg på 11,1 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!