– Alla människor ska kunna göra en karriärväxling, säger utbildningsminister Mats Persson (L).
Bra, tycker facket.
"Individens nuvarande yrke ska inte påverka möjligheterna att få omställningsstudiestöd. CSN:s nuvarande tolkning av reglerna strider mot reformens intentioner – att skapa rörlighet på arbetsmarknaden", skriver PTK:s förhandlingschef Martin Wästfelt i en kommentar.
Omställningsstudiestödet tillkom som en del i den stora las-överenskommelsen härom året mellan fack, arbetsgivare och staten.
Uppsidan inte levererad
Det var fackens uppsida i avtalet när anställningsskyddet försämrades.
Men reglerna har kommit att tolkas så att den enskilde får nobben för att ställa om och plugga till nytt yrke med studiestöd om denne i dag jobbar i ett bristyrke.
Det har exempelvis stoppat undersköterskor från att hoppa på en ny yrkeskarriär, åtminstone med hjälp av omställningsstudiestödet.
Mats Persson träffar på onsdagen LO, PTK och Svenskt Näringsliv i frågan, men han har inte med sig några löften gentemot parternas andra krav – att skjuta till mer pengar till CSN för att hantera alla ansökningar om omställningsstudiestöd. Som det är nu hinner inte CSN med, ansökningar blir liggande.
– Det är för tidigt att säga, men jag utesluter inte mer pengar längre fram, säger Mats Persson.
"CSN är i dag en flaskhals och vi kan inte acceptera att pengar avsatta för omställning brinner inne", skriver Martin Wästfelt.
Facken saknar också relevanta utbildningar hos högskolor och andra, för arbetsmarknadens behov.
"Här måste regeringen ge tydligare besked om hur den ska ta sig an den frågan", skriver Wästfelt.