Brittiskt räntefall största sedan 1992

Pundet stiger och obligationsräntorna rasar. Reaktionerna på Rishi Sunak som britternas nye premiärminister är glasklart positiva på finansmarknaderna.

Rishi Sunak, finansmarknadens räddning som ny brittisk premiärminister.

Rishi Sunak, finansmarknadens räddning som ny brittisk premiärminister.

Foto: Aberto Pezzali/AP/TT

Ekonomi2022-10-24 14:17

Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB, ser att vi nu får en liten andhämtningspaus när det gäller stigande marknadsräntor.

– Bilden börjar klarna. Det blir politiskt förutsägbart, och finanspolitiken i Storbritannien blir återhållsam.

Den brittiska tioåriga räntan faller med 0,24 procentenheter till fortfarande relativt höga 3,80 procent. Fallet gäller även tvåårsräntan och är det största en enskild dag sedan 1992.

Hela Europa

Men det är inte bara i Storbritannien som räntorna faller – nedgången gäller hela Europa. Tyska långa räntor faller tio punkter (0,10 procentenheter). I Italien, Spanien och Frankrike är nedgången 10–15 punkter.

I Sverige sjunker tioårsräntan 0,06 procentenheter till 2,14 procent.

I USA är nedgången 0,05 procentenheter till 4,15 procent. Detta sedan de värsta farhågorna för den amerikanska centralbankens räntehöjningar har kapats något av bedömarna.

Robert Bergqvist konstaterar att politiken i Storbritannien påverkar resten av världen också. Finansmarknaden blir lugnare då det ser ut att klarna i den brittiska politiken.

Men det är inte bara det som gör att räntorna faller så brett, tror han.

– Räntorna har gått upp väldigt mycket den senaste tiden. Det här kan vara en rekyl.

Normal lågkonjunktur

Men det finns också ytterligare en förklaring till räntefallet, som möjligen kan framstå som en smula märklig, förklarar han.

– Vi har fått bekräftelser i dag på att konjunkturen bromsar in. Det har kommit inköpschefsindex som visar på det.

Det ser ut som om konjunkturen nu bromsar in lite mjukt och inte faller brant, som befarats.

– De flesta är eniga om att efterfrågan måste ned för att inflationen ska dämpas, och nu kommer tecken på att vi går in i en mer normal lågkonjunktur.

Kanske kommer efterfrågan att vika under ett till två år, men det ser inte ut att bli ett tvärt ras. Inbromsningen på det här viset glädjer marknaden, förklarar han.

– Då behöver inte centralbankerna ta i så mycket för att få ned efterfrågan, säger Robert Bergqvist.

Bakgrund: Premiärministerposten i Storbritannien

Den tidigare finansministern Rishi Sunak blir ny premiärminister i Storbritannien.

Sunak var relativt nära att bli vald till premiärminister av det konservativa partiets medlemmar, i slutomröstningen stod det mellan honom och Liz Truss under sensommaren. Liz Truss gick till val på stora skattesänkningar och utgiftsökningar, Sunak på en betydligt mer återhållsam politik.

Men Liz Truss avgick i torsdags, efter att ha lagt fram förslagen om bland annat sänkta skatter. Marknaden reagerade våldsamt på hennes så kallade minibudget, obligationsräntorna steg kraftigt och investerare flydde Storbritannien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!