Skattesänkning
Det blir en liten skattesänkning för alla som jobbar, genom jobbskatteavdraget.
– Det påverkar låg- och medelinkomsttagare mest. Med 33 000 kronor i månaden i lön så innebär skattesänkningen ungefär 400 kronor per månad, varav 200 kronor är olika indexeringar, säger Felicia Schön, sparekonom på Avanza.
Fast den ekonomiska verklighet som vanliga familjer kommer att möta nästa år är rätt bister. En skattesänkning på några hundralappar kommer inte att rädda svenskarnas plånböcker, konstaterar Sharon Lavie, sparekonom på Lendo.
– Nej, det är inte så att människor kan pusta ut, säger Sharon Lavie.
.
Sänkt skatt på pension
Pensionärer får också sänkt skatt. Den som har en pension på 25 000 kronor i månaden får en skattesänkning på 108 kronor, dessutom görs olika indexeringar (uppräkningar) så att den totala effekten blir 289 kronor per månad.
.
Skatten för höginkomsttagare
Om man ska peka på någon särskild grupp som förlorar på den här budgeten så är det höginkomsttagare, konstaterar Anders Stenkrona, privatekonom på Nordea.
– Förlorarna är då framför allt män i storstadsområden.
Genom att den så kallade brytpunkten, eller inkomstgränsen, för statlig inkomstskatt inte höjs så får fler betala statlig skatt. Gränsen ligger nu vid en inkomst på 51 000 kronor per månad, och om uppräkningen skulle ha skett som vanligt så skulle den gränsen ha ha höjts till 57 000 kronor i månaden. Det skulle ha gjort att betydligt färre behövt betala statlig skatt.
.
Skatten för 57:orna
De som är födda 1957 blev snuvade på det höjda grundavdraget av misstag.
Reglerna inom flera områden ändrades för att pensionsåldrarna höjdes, men just 57:ornas grundavdrag missades i samband med detta. Det gjorde att de har fått betala för hög skatt, kanske upp mot dryga 25 000 kronor per år.
Men nu ska den missen rättas till genom en utbetalning på skattekontot från 1 juli nästa år. Runt 110 000 personer berörs av detta.
– De kan ju sägas vara vinnare, de får en klumpsumma nästa år, säger Sharon Lavie.
.
Tilläggsbidrag för ekonomiskt utsatta barnfamiljer
Sedan tidigare, under pandemin, har utsatta barnfamiljer fått ett extra bidrag tillsammans med bostadsbidraget. Det har förlängts med ett halvår i taget för att stötta de svagaste.
– Det ger 650 kronor mer i månaden, säger Felicia Schön.
Nu har det förlängts igen.
– Det är vettigt. Familjer kommer att möta ett tuffare 2024, säger Anders Stenkrona.
.
Skatten på drivmedel
Skatten på bensin och diesel har blivit som en följetong ända sedan valrörelsen. Nu kommer ändå en skattesänkning, men enbart den blir inte så stor, konstaterar Sharon Lavie. Den stora delen beror på den sänkta reduktionsplikten, det vill säga att det inte behöver blandas i så mycket biobränsle i drivmedlet.
– Det har varit en ganska diffus kommunikation kring drivmedelsskatten. Skatten sänks med 75 öre för bensin och 15 öre för diesel, men om alla åtgärder slås ihop, även den sänkta reduktionsplikten, så ska effekten bli större, enligt regeringen, säger hon.
Enligt regeringen beräknas den totala sänkningen bli omkring 2:60 kronor för bensin och 6 kronor för diesel.
– Är det så det blir, ja, då är det ganska mycket. Men man ska också komma ihåg att de flesta jämförelser är i förhållande till om det inte gjorts något alls, säger Sharon Lavie.
.
Skatten på tobak
En snusande låg- eller medelinkomsttagare som kör bil, det är den som gynnas mest med den här budgeten, enligt Anders Stenkrona.
Skatten på snus sänks med 3 kronor per dosa, medan skatten cigarretter höjs med 4 kronor per paket.
.
Höjt rot-avdrag
Rotavdraget höjs från 50 000 till 75 000.
– Det är nog inte för dem som har det tuffast ekonomiskt. Min gissning är att det är för att hålla igång byggbranschen, säger Felicia Schön.
Men den som ska renovera eller bygga om kan ändå ses som en vinnare.
– Ja, 25 000 är ganska mycket pengar, säger Sharon Lavie.
.
Plastpåsarna
Skatten på plastpåsar avskaffas. Sharon Lavie har räknat på vad det kan innebära för ett hushåll som köper tre kassar och tre fruktpåsar per vecka. Det handlar om drygt 500 kronor per år.