Busch på Skånebesök: "Bereder dag och natt"

Ebba Buschs (KD) första besök som minister går till den del av Sverige där elkrisen slår hårdast, elprisområde fyra. Men företagen får vänta på besked om det utlovade elstödet.
–Vi bereder dag och natt frågan om stöd till företagen, men det är ännu inte klart.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) skakar hand med dumperförare Hanna Strömberg, NCC, efter att ha fått provköra i NCC:s bergtäkt i Södra Sandby utanför Lund.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) skakar hand med dumperförare Hanna Strömberg, NCC, efter att ha fått provköra i NCC:s bergtäkt i Södra Sandby utanför Lund.

Foto: Cecilia Klintö/TT

Ekonomi2022-12-06 17:06

Den nyblivna energi- och näringsministern inleder Skånebesöket med att ratta världens första fossilfritt tillverkade dumper i NCC:s bergtäkt utanför Lund.

– Jag lider verkligen med de här företagen, det är en otroligt tuff situation, säger Ebba Busch och tillägger att det hela tiden varit planen att besöka Skåne, men att hon först ville kunna ge besked om el- och gasprisstöd till hushållen.

– Skåne har haft många politiker från den tidigare regeringen som har tagit del av den svåra situationen i den här tillväxtregionen, som har kommit hit, druckit kaffe, beklagat sig, åkt hem och inte gjort någonting – mer än att fortsätta montera ned det svenska elsystemet. Jag står för en annan politik.

Efterlyser långsiktighet

På plats i bergtäkten finns företrädare för NCC, Volvogruppen och SSAB. För dem är inte elstöd den stora frågan, utan långsiktiga lösningar på energikrisen.

– Vi har självklart sympati för de små företagen som inte har den styrkan och kraften som vi har, så vi förstår att det är en diskussion. Men för oss är det den långsiktiga förutsägbarheten och tillgången till kraft som är det viktiga, säger Grete Aspelund, affärsområdeschef NCC.

Niklas Wahlberg, ansvarig för partnerskap inom Volvogruppen, är noga med att inte recensera den nya regeringens politik. Volvogruppens klimatmål är att 2040 vara helt fossilfri.

– Det innebär bland annat att vi satsar väldigt mycket på att elektrifiera våra fordon. När vi nu gör den här resan för alla fordon inom Volvogruppen så vill vi propagera för mer billig, grön el av alla energislag och att det gärna får bli överenskommelser som är långsiktiga, för det är viktigt i vår resa.

Han efterlyser brett förankrade politiska beslut som garanterar en hållbarhet utöver de politiska mandatperioderna.

"Stelbenta principer"

Martin Pei, teknisk direktör på SSAB, framhåller att energikrisen innebär utmaningar också för stora bolag. Tillgång till el på rätt plats till ett konkurrenskraftig pris är en förutsättning för att framställa det fossilfria stålet.

Tillståndsprocessen för att bygga ny kraftproduktion och kraftledningar måste snabbas på, understryker han. Hittills har tillståndsfrågan varit en begränsande faktor för SSAB:s omställning.

– Det påverkar tidsplanen för när vi kan byta ut kolet och gå över till en fossilfri teknik, säger Martin Pei.

"Ökade varsel och konkurser"

Företagarorganisationen Företagarna Syds regionchef Magnus Engelbäck uppmanade under ett möte med Ebba Busch regeringen att ge ett tydligt besked om när företagen får ta del av elstödet.

– Vi menar på att med den här osäkerheten som företagen lever med nu, kommer vi att få se ökade varsel och väldigt många fler konkurser eftersom osäkerheten om kostnadsläget gör att det blir för mycket för många företag att klara av, säger Engelbäck.

Om regeringen inte kan ge ett besked om en tidpunkt för elstöd till företag, efterlyser han andra stöd som sänkt arbetsgivaravgift, samt sänkt skatt och moms på el.

– Det påverkar likviditeten direkt hos företag och underlättar och kan verka varseldämpande, säger Engelbäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!