Byggbranschen: Ännu inga svar frĂ„n regeringen

Byggbranschen Ă€r inte mindre orolig över Cementas framtid efter mötet med regeringen. –Vi har Ă€n sĂ„ lĂ€nge inte nĂ„got svar pĂ„ vad som hĂ€nder efter den 31 oktober, sĂ€ger Catharina ElmsĂ€ter SvĂ€rd, vd för Byggföretagen.

Catharina ElmsÀter SvÀrd, vd pÄ branschorganisationen Byggföretagen. Arkivbild.

Catharina ElmsÀter SvÀrd, vd pÄ branschorganisationen Byggföretagen. Arkivbild.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Ekonomi2021-08-04 16:32

NÀringsminister Ibrahim Baylan (S) och bostads- och jÀmstÀlldhetsminister MÀrta Stenevi (MP) mötte pÄ onsdagen flera representanter frÄn berörda fack- och arbetsgivarorganisationer. Inför mötet krÀvde alla handling och en tidsplan av regeringen, med ÄtgÀrder för att hejda ett stopp i Cementas produktion i Slite pÄ Gotland.

Tidigare har byggbranschen varnat för att tusentals arbeten hotas om regeringen inte kommer fram till en lösning. Men pÄ mötet kom inga tydliga svar.

– Det gĂ„r inte att ta miste pĂ„ att regeringen ser allvarligt pĂ„ frĂ„gan. Men realiteten Ă€r att vi Ă€n sĂ„ lĂ€nge inte har nĂ„got svar pĂ„ vad som hĂ€nder efter den 31 oktober, sĂ€ger Catharina ElmsĂ€ter SvĂ€rd, vd för byggbranschens samlade organ Byggföretagen, efter mötet.

Ytterligare information

Byggföretagen lÀmnade för tre veckor in sina prognoser över vad som riskerar att hÀnda om verksamheten pÄ Gotland stoppas.

Som komplettering har regeringen begÀrt ytterligare information frÄn berörda myndigheter och en oberoende konsultfirma. Svaren frÄn dem vÀntas under nÀsta vecka.

– Man pratade om hur konsekvenserna skulle minimera riskerna men vi vill att riskerna elimineras. Vi vill inte ha ett stopp den 31 oktober, sĂ€ger Catharina ElmsĂ€ter-SvĂ€rd.

Förutom Byggföretagen deltog i mötet arbetsgivarorganisationen Svensk betong och Industriarbetsgivarna samt LO-facken IF Metall och Byggnads.

"Jag var tydlig med att en lösning behöver presenteras sÄ fort som möjligt. Det Àr oacceptabelt att Sveriges betongförsörjning Àr sÄ hÀr kÀnslig. Med allt samhÀllsbyggande som nu behövs, kommer vi i stÀllet göra oss beroende av utlandet om vi stoppar verksamheten med sÄ kort varsel", skriver Johan Lindholm, ordförande för Byggnads, i en kommentar pÄ organisationens hemsida.

InvÀntar underlag

Ingen plan presenterades under onsdagens möte utan regeringen invÀntar de nya underlagen. Efter det ska en vÀg vÀljas och regeringen ska Äterigen trÀffa byggbranschen. Ett nytt möte vÀntas genomföras nÀsta vecka.

– NĂ€r man lyssnar pĂ„ ministern handlar det mer om att de ska bedöma vilka handlingsvĂ€gar de ska ta efter att de har sett konsekvensbeskrivningarna nĂ€sta vecka. Det regeringen sĂ€ger Ă€r att det finns ett antal legala vĂ€gar att gĂ„ för att minimera konsekvenserna, vi fick dock inte reda pĂ„ vilka de var. Det tycker jag Ă€r synd, sĂ€ger Catharina ElmsĂ€ter-SvĂ€rd.

TT: NÀr behöver ni ett svar frÄn regeringen?

– Egentligen senast i gĂ„r. Det pĂ„gĂ„r redan förhandlingar och diskussioner om varsel mellan den fackliga sidan och de enskilda bolagen. Hade vi kunnat fĂ„ nĂ„got lugnande besked hade det underlĂ€ttat. Ingen vill varsla i onödan, sĂ€ger Catharina ElmsĂ€ter-SvĂ€rd.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!