Under pandemin sköt hemmafixarprojekten i höjden. I USA fick, något förenklat, efterfrågan på nya altaner priset på trävaror att rusa.
På ett och ett halvt år har priset på trä stigit med runt 80 procent.
– Det är redan brist på träprodukter och som en direkt effekt av kriget sticker priserna iväg ytterligare nu. Även den här sommaren ser ut att ge höjda priser, både vad gäller utemöbler, trätrall och skivor, säger Johan Freij, skogsanalytiker på Danske Bank.
Ryssland och Belarus, som just nu står under sanktioner med anledning av kriget, samt krigsdrabbade Ukraina står enligt honom för 10 procent av Europas trävarukonsumtion.
– Det är en stor andel. Och priserna går upp i hela kedjan nu, från skog till sågverk och ute i producentledet.
Brist även på annat
Men brist på material påverkas inte bara av problem hos producenterna, utan också av hur många som vill bygga.
– Det återstår att se hur sugna svenskarna är på att skruva trätrall en sommar till, säger Johan Freij.
Oavsett så är det inte bara trävaror där priserna höjs. Johan Freij nämner även gips och kakel.
– Gipsskivor är väldigt energikrävande att framställa. För kakel är ofta tillverkningen beroende av gas som energikälla, säger han.
Materialbristerna och prisökningarna märks också av ute på byggvaruhusen.
Enligt Saiva Zalkalns, kommunikationschef på Beijer byggmaterial, skapar de ökande materialkostnaderna en osäkerhet hos kunderna.
“De kanske inte fullföljer sina planerade projekt och har i sin tur svårt att offerera till sina kunder”, skriver hon i ett mejl.
Hon nämner en rad varor som byggvaruhuset upplever att det råder brist på: Trägolv, och speciellt parkettgolv, plywood, andra trävaror, kakel och klinker, armering, aluminium och sibirisk lärk.
Samtliga brister uppges vara en direkt effekt av Rysslands invasion av Ukraina.
Lera från Ryssland
Enligt Saiva Zalkalns kommer en stor andel av råmaterialet till parkettgolv från just Ukraina. Flera av de stora producenterna har fabriker i både Ryssland och Ukraina.
Att det råder brist på kakel och klinkers beror också på att en stor andel av den lera som används av sydeuropeiska producenter enligt Saiva Zalkalns kommer från Ryssland och Ukraina.
“Det finns en rätt omfattande produktion av kakel och klinker i båda länderna som exporteras till Europa”, skriver hon.