– De unga som tar studenten i vår måste lita på att de får en ljusnande framtid, säger Centerledaren.
Regeringen är inställd på att avsluta den tillfälliga nedsättningen av arbetsgivaravgiften för personer mellan 19 och 23 år den 1 april. Centerns krav är att sänkningen i stället ska fortsätta att gälla eftersom det annars innebär en direkt kostnadsökning för företagen med sex miljarder kronor, enligt C.
Blir inget
Men regeringen tänker inte förlänga nedsättningen, enligt finansminister Elisabeth Svantesson.
– Det är en prioritering från vår sida att vi inte förlänger den, säger Svantesson till TT och tillägger att det var en tillfällig åtgärd för att minska kostnaderna att ha unga anställda under pandemin.
Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) är lika tydlig han om att de sänkta avgifterna inte förlängs.
– Det är en del av det pandemipaket som nu upphör, säger Pehrson.
– Men låt oss återkomma efter det att vi har bankat ut inflationen, så ska vi nog titta både på kostnaderna för att anställa och skattesänkningar för människor som arbetar med de lägsta och medelinkomsterna.
Centerpartiet kräver också en fördubblad jobbstimulans för den som har försörjningsstöd. Kravet är att få behålla hälften av sin inkomst om man går från bidrag till jobb.
Arbetslinjen borta?
Muharrem Demirok välkomnar regeringens och Sverigedemokraternas besked tidigare på torsdagen om bland annat höjt bostadsbidrag för barnfamiljer, men anser att det behövs fler åtgärder än så.
– Givetvis måste vi jobba med extra stöd som bostadsbidrag och höjt underhållsstöd till ensamstående föräldrar. Men det var något som saknades på regeringens pressträff.
– Vart tog arbetslinjen vägen? Det viktigaste är jobben, säger Muharrem Demirok.