Chockpriser på el i Storbritannien

Tycker du elpriset är dyrt? Det är ingenting mot de skenande brittiska priserna på 20–30 kronor per kilowattimme. Och snart kan den engelska smittan vara här.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson synar en vindkraftspark i Skottland. Arkivbild.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson synar en vindkraftspark i Skottland. Arkivbild.

Foto: Jon Super/AP/TT

Ekonomi2021-09-15 20:23

I dagarna kostar en kilowattimme el i Storbritannien som mest uppemot 30 kronor. Det kan jämföras med de nu för svenska mått mätt rekordhöga nivåerna på 1:50–2:00 kronor.

I hela Europa ligger priserna högt för närvarande, vilket hamnat på EU:s högsta politiska nivå. Höga bränslepriser är en avgörande orsak, vilket slår särskilt hårt i Storbritannien. Klent med vind är en annan delförklaring.

– Det beror till stor del på hur den brittiska elmixen ser ut. En stor andel kommer från gas, och gaspriset är väldigt, väldigt högt, säger Björn Björnson, analytiker på elhandelsbolaget Godel.

15 gånger högre

I dagarna har britterna fått betala motsvarande mellan 20 och 30 kronor per kilowattimme (kWh) under timmarna när förbrukningen är som högst. Det är 10-15 gånger mer än de rekordhöga svenska priserna just nu på som mest två kronor kWh i södra Sverige.

Ett par brittiska elhandelsbolag har till och med gått i konkurs senaste tiden, bland annat som en effekt av att de nu tvingas köpa in svindyr el till kunder som har tecknat fastprisavtal som ligger klart lägre. Likviditetsproblem är en annan viktig aspekt, enligt Björn Björnson.

Nu är den brittiska pristoppen inget normalläge. Senaste månaden har snittet legat kring 2:50 kronor per kWh.

Ny kabel smittar

Men ändå, de ligger ändå klart högre än i Norden. Och de brittiska priserna kan komma att smitta av sig ända in i Sverige. Senare i höst kopplas en större ny elkabel in mellan Norge och Storbritannien.

– Den normalt billiga norska vattenkraftselen som vi brukar importera till Sverige får fler konkurrenter, och elen flödar dit där man får bäst betalt för den. Det får en effekt sannolikt att det driver priset upp ytterligare i Sverige, säger Björn Björnson.

Hur mycket är svårt att säga i nuläget.

Ett par öre per kWh, gissar Johan Sigvardsson, elanalytiker på Bixia. Ibland mer.

– Det kommer att variera beroende på hur mycket vatten det finns i de nordiska magasinen, säger han.

Även danska elbolag har haft ekonomiska problem av ungefär samma orsak senaste tiden. Och ännu högre elpriser i Sverige kan få elmarknaden att skaka även här.

– Fortsätter prisuppgången är det inte omöjligt att elhandlare får problem även i Sverige under vintern, säger Björnson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!