Country Garden varnar – kan inte betala skulder

Den krisande kinesiska fastighetsjätten Country Garden meddelar att man inte kan betala sina skulder.

"One World City", ett av Country Gardens pågående byggprojekt i Peking. Arkivbild.

"One World City", ett av Country Gardens pågående byggprojekt i Peking. Arkivbild.

Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Ekonomi2023-10-10 04:22

I ett börsmeddelande som publiceras av Hongkongbörsen på tisdagen skriver företaget att det väntar sig att det "inte kommer att kunna uppfylla alla sina offshore-betalningsförpliktelser när det förfaller eller inom relevanta frister".

Företaget meddelar också att man inte kunnat betala en skuld på 470 miljoner Hongkong-dollar, motsvarande närmare 660 miljoner kronor, som förfallit till betalning.

Country Garden ber långivarna om tålamod medan företaget "utvärderar de nuvarande utmaningarna"

Country Garden var förra året Kinas största fastighetsutvecklare sett till antalet försäljningar. Den senaste tidens likviditetsproblem har rest farhågor om att företaget ska gå i konkurs, vilket skulle kunna få långtgående negativa konsekvenser för Kinas redan ansträngda ekonomi.

Så sent som i september i år var Country Garden nära konkurs men den gången gick långivare med på att förlänga tidsfristen gällande företagets obligationslån till 2026.

Företaget lyckades då också, i sista minuten, betala försenade låneräntor på motsvarande ungefär en kvarts miljard kronor. Samtidigt gjordes då överenskommelser med flera kreditgivare om att skjuta fram återbetalningar. Flera av dessa ska dock betalas de kommande veckorna.

Rättat: I en tidigare version av texten angavs fel veckodag i inledningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!