Credit Suisse sågas i senatrapport i USA

Den schweiziska banken Credit Suisse fortsätter att hjälpa rika amerikaner att gömma undan pengar från beskattning, enligt en rapport från den amerikanska senatens finansutskott. "Giriga schweiziska bankirer", ryter senator Ron Wyden i en skriftlig kommentar.

62-åringen Sergio Ermotti (till höger i bild) rekryteras som nygammal UBS-chef för att hantera förvärvet av Credit Suisse. Arkivbild

62-åringen Sergio Ermotti (till höger i bild) rekryteras som nygammal UBS-chef för att hantera förvärvet av Credit Suisse. Arkivbild

Foto: Michael Buholzer AP/TT

Ekonomi2023-03-29 10:45

Den skatteplanering som beskrivs i rapporten handlar om bankens arbete med amerikaner med dubbelt medborgarskap, som använder sitt utländska pass och i vissa fall säger upp sitt amerikanska medborgarskap för att dölja tillgångar från IRS, skattemyndigheten i USA.

Enligt rapporten pågår den kritiserade skatteplaneringen trots en uppgörelse mellan Credit Suisse och amerikanska myndigheter från 2014 där banken lovat att inte ägna sig åt denna typ av affärer och rådgivning.

Veteran kommer tillbaka

Rapporten släpps sedan storbanken UBS meddelat att veteranen Sergio Ermotti kommer tillbaka som koncernchef. Han ska nu hantera den komplicerade situationen efter UBS-köpet av krisdrabbade Credit Suisse.

UBS-aktien stiger med 1,7 procent på Zürichbörsen efter beskedet och har därmed gått upp 4,8 procent sedan årsskiftet.

62-åringen Ermotti – som bland annat är ordförande i återförsäkringsjätten Swiss Re – ersätter Ralph Hamers, som får lämna posten efter två år och jobbar kvar i banken under en övergångsperiod.

Ermotti var UBS koncernchef under nio år, 2011-2020, och gjorde sig då känd som en stabil krishanterare och navigerade UBS genom en serie problem och stora omstruktureringar. Han tillträder posten igen i samband med UBS årsstämma nästa vecka.

UBS gick med på att köpa Credit Suisse för lite drygt en vecka sedan för tre miljarder schweiziska franc (motsvarande 33 miljarder kronor). Priset inkluderade en rejäl rabatt och och statliga garantier i en affär riggad av den schweiziska staten.

På väg att gå omkull

Den lite mindre konkurrenten Credit Suisse var vid tidpunkten för affären på väg att gå omkull i en djup förtroendekris efter en serie skandaler, jätteförluster och stora tapp i antal kunder. Credit Suisse-krisen tog fart efter en serie bankrusningar i USA, som bland annat slog omkull nischbanken Silicon Valley Bank.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!