Credit Suisses säljlista växer

Listan på tillgångar som Credit Suisse, med vd:n Ulrich Körner, planerar att sälja för att få ordning på balansräkningen växer. Det skissas även på en drastisk personalneddragning. Upp till 6 000 personer av totalt 50 000 anställda kan ryka, rapporterar Financial Times med hänvisning till källor.

Det kan krävas en stor utrensning bland tillgångarna och kraftiga personalnedragningar för att få ordning på krisen i Credit Suisse. Arkivbild

Det kan krävas en stor utrensning bland tillgångarna och kraftiga personalnedragningar för att få ordning på krisen i Credit Suisse. Arkivbild

Foto: Steffen Schmidt AP/TT

Ekonomi2022-10-16 10:09

Kärnverksamheten på hemmaplan – banktjänster till företag och hushåll – kommer inte beröras. Men redan tidigare har det spekulerats i att Credit Suisse måste knoppa av delar av sin investeringsverksamhet på Wall Street.

På säljlistan uppger nu Financial Times källor att det även finns en rad dotterbolag och ägarandelar i andra bolag – tillgångar som Credit Suisse försöker hitta köpare till.

Lyxhotell och Six Group

Bland annat ska Credit Suisse överväga att sälja sin andel i börsoperatören Six Group, som driver Zürichbörsen, en ägarandel i det spanska investmentbolaget Allfunds, schweiziska Pfandbreifbank och Bank-Now samt Swisscard, där man är delägare tillsammans med American Express, rapporterar Financial Times.

Det ska även pågå förhandlingar om att sälja lyxhotellet Savoy i Zürich, som just nu är stängt för renovering.

Körner, som tog över som chef för den krisdrabbade och skandalomsusade bankkoncernen i somras, har tidigare utlovat en ny strategisk plan till den 27 oktober.

Aktien har rasat 50 procent

Det är oklart exakt hur mycket kapital som måste dras in för att återfå förtroendet på finansmarknaden – där priset för att försäkra sig mot inställda betalningar på Credit Suisse-obligationer har skjutit i höjden och bankens finansieringskostnader lyft kraftigt.

Analytiker på Goldman Sachs har uppskattat kapitalbehovet till cirka 8 miljarder schweiziska franc (cirka 90 miljarder kronor), medan Credit Suisses styrelse tror det räcker med drygt hälften av detta.

Credit Suisses aktie har sedan årsskiftet rasat med cirka 50 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!