Utbetalningarna sker i två steg, där hushållen får sitt stöd först. Företagen får dock vänta.
– Första steget blir utbetalningen till hushållen. Andra steget blir utbetalningen till företag – och den frågan bereds, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på en pressträff om regeringens arbete med det utlovade elstödet.
Men hon kan inte ge något besked om när företagskunder kan få elstöd. Det gäller också för föreningar, organisationer och andra elkunder som inte är hushåll.
– Det kommer vi att behöva återkomma till. Vi bereder frågan och jobbar stenhårt, säger hon.
– Det behöver beredas ytterligare. Det är komplext i och med att det är många företag och stora företag – vi behöver landa in i en rättssäker modell, tillägger hon.
Statsminister Ulf Kristersson (M) säger till TT, i samband med ett företagsbesök, att det nog det kan innebära problem för företag som får vänta på pengar.
– Absolut, det är därför vi jobbar så fort vi bara kan. Sedan förstår ju alla att det inte är okomplicerat när man ska betala ut sammantaget 55 miljarder kronor, och det måste gå rätt till, säger Kristersson som ändå anser att regeringen hanterat elstödet på ett "rimligt snabbt sätt".
Sker automatiskt
Socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) gav i början av november Försäkringskassan i uppdrag att sköta utbetalningarna. Hon säger att planen nu är att utbetalningarna till hushållen ska börja i februari – om inget oförutsett inträffar.
Utbetalningarna ska ske automatiskt, det kommer alltså inte att krävas någon ansökan.
Varnar för bedragare
Det är dock svårt att specificera ett exakt datum, säger Ebba Busch.
Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg vill inte heller utlova något exakt datum för utbetalningarna, men säger att februari är målbilden.
– Vi behöver konstruera det på ett bra sätt, vi kommer inte att integrera dem med något av våra andra utbetalningssystem utan bygger ett helt separat flöde. En helt ny utbetalningstjänst. Det tar lite tid att göra det från ax till limpa, säger han.
Enligt Nils Öberg går dock förberedelserna "väldigt, väldigt bra". Han varnar också för att det finns bedragare som kommer att försöka få pengar från elstödet utan att ha rätt till det.
"Inte en perfekt modell"
Det elstöd som nu är på väg har bland annat fått kritik för att det inte hjälper elkunder i norra Sverige, som nu också har fått ovanligt höga elpriser. Det finns även kritik mot hur elkunder som flyttat nyligen inte får elstödet, trots att de betalat ovanligt höga priser under året.
– Det här syftar ju till att stötta hushållen inför den kommande svåra tiden, säger Ebba Busch.
– Men jag medger att det här är inte en perfekt modell, ett perfekt system. Det finns delar som man skulle kunna ha skruvat i här, men i grunden är det en god modell, tillägger hon.
Det fasta tak på elräkningar i vinter som KD och Ebba Busch föreslog i valrörelsen beskriver hon nu som ett sämre system än det som är på väg.
– Det har bland annat att göra med hög inflation och lågkonjunktur samtidigt, säger hon.
Ett pristak skulle enligt Busch också riskera att ta bort incitament för elkunder att vidta besparingsåtgärder.
– Det här är en god modell som inte eldar på ekonomin och som hela tiden kapar toppar (av elförbrukningen), säger hon.