I veckan är det dags för flera av de riktigt stora techbolagen i USA att rapportera. Bolagen har gått starkt, men techbolagens aktier har inte riktigt hängt med den starka utvecklingen på börserna under återhämtningen, förklarar Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.
Förväntningarna på techbolagen är höga, förklarar han.
– Nu har vi sett inflationsoron mojna på marginalen och långräntor sjunka, så det ska bli intressant att se hur marknaden tar emot techbolagens rapporter, speciellt om de överraskar på uppsidan.
Annonsförsäljning gynnar
Flera av dem, som Facebook och Google, kommer sannolikt att gynnas när annonsförsäljningen kommer i gång igen, tror Nicklas Andersson. Det har kommit tecken på det, exempelvis visar det amerikanska flygbolaget Southwest Airlines vinst för första gången sedan pandemin slog till. Det gynnar i nästa led dem som säljer annonser på nätet, förklarar han.
– Men det är jättesvårt att säga hur det kommer att vara, det här är så enorma bolag.
Även om techaktierna inte hänger med vissa andra bolags uppgång under återhämtningen så har de ändå stigit rejält.
– Tittar man på Nasdaq 100, de 100 största bolagen på Nasdaq, så kan man se en uppgång med 24 procent bara mellan den 16 februari, då nyheten om vaccingodkännandet av Pfizer/Biontechs vaccin kom i USA, och den 5 mars.
Här i Sverige är det ganska många som äger aktier i amerikanska techbolag, berättar han. Exempelvis har Facebook 7 800 svenska ägare hos Avanza, medan Amazon har 13 400 svenska ägare och Apple 45 800 svenska ägare i Avanzas rullor.
För några år sedan var jättarna ingången till amerikanska aktier för många svenska sparare. Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Google bildade akronymen FAANG, som en symbol för techbolagen i USA.
– Men det är nästan gammeltech nu. Nu har ägandet i amerikanska aktier breddats.
Ombytliga ägare
Det är numera många som går in i fler och lite mindre amerikanska techbolag, berättar han. Och de som äger techaktier kan vara ombytliga.
– Det vi har sett hos oss är att det har varit lite finansiell pingpong när det gäller techbolagen.
Med det menar han att techbolagens ägare har hoppat lite mellan techaktier och andra sorters aktier, som har gått sämre under pandemin men kan väntas stiga i återhämtningen.
– De har sålt av techaktierna då, eftersom de ville vara med när pandemiförlorarna går upp. Men så har techaktierna blivit lite för billiga, och då har de gått tillbaka.