Dalande intresse för aktier bland unga

Trots det senaste årets gungfly på börsen och en minskad aktieförmögenhet fortsätter antalet aktieägare i Sverige att öka. Däremot sjunker andelen aktieägare bland unga.

Aktieägandet bland unga i åldrarna 18-24 år har gått ned det senaste året. Arkivbild.

Aktieägandet bland unga i åldrarna 18-24 år har gått ned det senaste året. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ekonomi2023-07-28 05:15

En turbulent tid på aktiemarknaden har inte avskräckt svenskar från att pröva lyckan på börsen. Antalet aktieägare har ökat i Sverige, även under det senaste året, enligt den senaste rapporten från värdepapperscentralen Euroclear. Fjolåret var det första då svenska privatpersoner ägde aktier i fler än fem bolag i genomsnitt.

Andelen unga aktieägare har däremot minskat något om man jämför med året innan, visar siffror som TT begärt ut från SCB.

Av landets unga i åldrarna 18-24 år ägde 6,3 procent 501 aktier eller fler i slutet av fjolåret, medan motsvarande siffra året innan var 6,6 procent.

Sett till de senaste fyra åren har aktieägandet i denna åldersgrupp dock ökat, och låg på 5,2 procent för fyra år sedan. Ökningen gäller däremot inte kvinnor i den här åldersgruppen, där har aktieägandet i stället minskat från 4,1 procent 2019 till 3,8 procent i fjol.

Mer aktieägande bland män

Något som Emma Knaggård Wendt, generalsekreterare vid tankesmedjan Ownershift, ser som en samhällsutmaning.

– Vi behöver jämna ut det stora glappet som finns mellan män och kvinnor när det gäller löner, kapitalinkomster och ägande, säger hon till TT.

TT: Är det ett problem att färre unga kvinnor exempelvis köper högriskaktier?

– Det är inget problem att män sparar mer. Men det blir ett problem när kapitalfördelningen och maktfördelningen blir så ojämställd. Pengar är makt, säger Emma Knaggård Wendt.

När det gäller det privata aktieinnehav i landet som är öppet för insyn äger män dubbelt så mycket som kvinnor, enligt Ownershift.

I snitt har medianvärdet i mäns aktieportfölj också varit 10 000 kronor mer än kvinnors, visar statistik från SCB. En skillnad som dock började minska för ett par år sedan. I fjol landade medianvärdet hos aktieportföljen hos kvinnor rentav på 2 000 kronor mer än männens, något som Emma Knaggård Wendt ser som ett positivt trendbrott.

Aktieförmögenhet sjönk

Samtidigt har aktieförmögenheten under det senaste året sjunkit för första gången på fem år, sett till helår, enligt SCB.

Glappet vidgas dock mellan aktieägare med hög och lägre inkomst.

När hushållens ekonomi under fjolårets senare del stramades åt av stigande räntor och inflation, minskade andelen aktieägare med en årsinkomst på 499 000 kronor eller mindre. Däremot växte andelen aktieägare med en årsinkomst på 500 000 kronor eller mer.

Fakta: Aktieägande ökar mest i Karlstad

I slutet av 2022 var det genomsnittliga antalet bolag per aktieägare 5,27, vilket kan jämföras med en motsvarande siffra på 4,97 året innan.

Samtidigt minskade andelen som endast äger aktier i ett bolag, från 39 procent till 37,6 procent.

Aktieägandet skiljer sig också beroende på plats i landet.

Flest aktieägare finns i Storstockholm, där antalet uppgår till nästan 700 000. Själva ökningen av aktieägare var däremot störst i Karlstad, där antalet i fjol ökade med 45 procent jämfört med föregående år, tätt följt av Linköping, där motsvarande ökning var 44 procent.

Marknadsvärdet av svenska börsnoterade aktier sjönk med 3 868 miljarder kronor under 2022 jämfört med toppnoteringen året innan.

Källa: Euroclear och SCB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!