Damberg: Klart att Sverige påverkas

Trots att svensk ekonomi inte är särskilt beroende av Ryssland, kan den påverkas indirekt av nya åtgärder i Ukrainakonflikten. –Det klart att Sverige påverkas, liksom övriga Europa, av Rysslands väldigt aggressiva agerande just nu, säger finansminister Mikael Damberg (S).

Finansminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.

Finansminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.

Foto: Paul Wennerholm/TT

Ekonomi2022-02-22 11:29

När TT intervjuar finansministern pågår möten både i Bryssel och Paris om kommande sanktioner mot Ryssland. Exakt hur de kommer att se ut har det ännu inte kommit besked om.

– Vi vet inte vad som kommer att hända, men Rysslands väldigt aggressiva agerande sätter press på finansiella marknader, och skapar också en osäkerhet om den ekonomiska utvecklingen, säger Mikael Damberg till TT.

Han framhåller att svensk ekonomis exponering mot både Ryssland och Ukraina är liten. Exporten till Ryssland uppgår till runt 1,5 procent.

– Det är inte så att svensk ekonomi är oerhört beroende av varken rysk eller ukrainsk ekonomi direkt, säger Damberg.

– Men indirekt finns beroenden, så skulle det här eskalera och få stora följdverkningar ekonomiskt, så finns ju risken att gaspriser ökar, att bränslepriser ökar och att det också får påverkan på vissa varugrupper.

Även om svensk ekonomi inte är särskilt beroende av Ryssland, så finns det svenska företag som är verksamma i Ryssland, och som kan påverkas mer direkt av sanktioner.

– Många av de företagen är dock stora och har verksamhet i många länder, så Sverige är inte väldigt exponerat, men det finns naturligtvis enskilda företag som om det vill sig illa kommer drabbas ekonomiskt av det här, säger Mikael Damberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!