Företaget Matpriskollen, som följer prisutvecklingen på drygt 40 000 olika varor i de stora butikskedjorna, konstaterar att matpriserna steg 0,8 procent under mars jämfört med februari.
Det som gjorde att matpriserna inte rusade lika snabbt som under rekordmånaden februari, då prisrusningen var hela 2,5 procent jämfört med januari, var att priserna på frukt och grönsaker fallit. Frukt sjönk i pris med 4,9 procent och grönsaker med 2,3 procent under mars.
– Det är väl ungefär vad man sett i andra europeiska länder. Det ligger hyfsat i nivå med vår prognos, säger Olle Holmgren, ekonom på SEB.
Fortfarande allt dyrare att producera
Än så länge fortsätter producentpriserna på mat uppåt.
– Tidigt i produktionsleden har priserna fallit tillbaka. Men om man tittar på Konjunkturinstitutets barometer för mars så svarade livsmedelsdetaljisterna att de ska fortsätta att höja.
Men under april väntas flera matkedjor sänka priserna, i alla fall på några produkter.
Att priser faller tillbaka lite gör att man kan börja ana en liten lättnad i inflationstrycket. Frågan är när prisökningarna på maten är nere på en normal nivå.
Ljusare till sommaren
– Vår prognos är att prisökningarna börjar avta till sommaren.
Maten väger ganska tungt när det gäller inflationen, förklarar han.
– Den utgör kanske mellan 2 och 2,5 procent av inflationen enligt måttet KPIF som är 9,4 procent.
Om matpriserna slutar stiga kan det innebära att inflationen mattas av, om också energipriserna håller sig mer stabila.
– Då kan vi komma ned i en inflation på mellan 5 och 6 procent i slutet av året. Man kan skönja en liten förbättring, säger Olle Holmgren.