Danske Banks prognos innebär att ekonomin går i två riktningar, enligt Michael Grahn, chefsekonom på Danske bank.
"Vi ser en splittrad och tudelad svensk ekonomi med svagare konsumtion och bostadsmarknad i kontrast till stabilare tillverkningsindustri, tjänstesektor och arbetsmarknad” skriver han i ett mejl till TT.
Danske Bank ser att bostadsmarknaden kommer att falla ytterligare när räntorna fortsätter att höjas.
Räntehöjningar biter
”Hittills har bostadspriserna sjunkit med cirka 12 procent från toppen i februari förra året. Men vår bedömning är att det inte kommer stanna där eftersom tidigare räntehöjningarna ännu inte fått fullt genomslag. Då kärninflationen i mars väntas överstiga Riksbankens prognos kraftigt, bedömer vi dessutom att styrräntan kommer att höjas med ytterligare 75 räntepunkter i april och med 50 räntepunkter i juni, vilket innebär en styrränta på 4,25 procent" skriver Michael Grahn.
Danske Bank ser därför att bostadspriserna kommer att fortsätta rejält nedåt. Stabiliseringen av priserna var bara tillfällig. Danske Bank spår att "bostadspriserna kommer att sjunka med 25 procent för att stabiliseras under sommaren när Riksbanken förhoppningsvis nått toppen på höjningscykeln.”
Hushållens konsumtion har fallit rejält under det fjärde kvartalet, och enligt Danske Bank börjar hushåll att sälja av tillgångar för att finansiera sin konsumtion.
Säljer av för konsumtion
”Våra beräkningar visar att hushållen, i reala termer, sålde likvida tillgångar för drygt 1 miljard kronor, exklusive bostadsrätter under sista kvartalet förra året. Det här är något som inte hänt sedan slutet av 2006.”
Det finns dock stora osäkerheter om vart det hela ska ta vägen, enligt Danske Banks prognos. Enligt prognosen har industrin och tjänstesektorn klarat sig bättre än befarat, men om det verkligen fortsätter så kan ingen säga. Arbetsmarknaden är också stark, och ser ut att fortsätta så, även om det finns oroande tecken, enligt banken.
Elpriserna är också något vi kan glädja oss åt.
”Det finns en ljuspunkt och det är de fallande elpriserna. Även om de är fortsatt höga i ett historiskt perspektiv så har de under årets tre första månader handlats på nivåer betydligt under de extremhöga priserna från november och december i förra året”, skriver Michael Grahn.