Danskt företag det enda med apkoppevaccin

Danska biotechföretaget Bavarian Nordic är världens enda tillverkare av vaccin som också fungerar mot apkoppor. Nu rasar förfrågningarna in från hela världen till företaget och aktien har rusat på börsen.

Danska biotechföretaget Bavarian Nordic är ensamt om ett vaccin som fungerar mot apkoppor. Företaget kan årligen producera minst 30 miljoner doser.

Danska biotechföretaget Bavarian Nordic är ensamt om ett vaccin som fungerar mot apkoppor. Företaget kan årligen producera minst 30 miljoner doser.

Foto: Bavarian Nordic

Ekonomi2022-06-06 07:00

Bavarian Nordics vaccin mot smittkoppor fungerar även mot apkoppor. Det har gjort att företaget hamnat i rampljuset internationellt. I veckan aviserade Bavarian Nordic att kontrakt om vaccinleveranser tecknats med flera europeiska länder, men vilka länderna är håller företaget hemligt.

– Vi har fått köpförfrågningar från hela världen, även Sverige. Men om Sverige verkligen kommer att köpa vet vi inte ännu, säger vice vd:n Rolf Sass Sörensen.

Godkännande ej nödvändigt

Än så länge är smittkoppsvaccinet bara godkänt som apkoppevaccin i USA och Kanada. En ansökan om att vaccinet, under namnet Imvanex, ska godkännas som apkoppevaccin även i Europa är på väg till den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Men enligt Rolf Sass Sörensen är ett godkännande av EMA inte absolut nödvändigt för att vaccinet ska kunna användas redan nu.

– Det kan användas "off-label", det gjordes förra året i Storbritannien, säger han.

Enligt Charlotta Bergquist på Läkemedelsverket skulle vaccinet kunna användas "off-label" även i Sverige.

– Folkhälsomyndigheten eller de regionala smittskyddsenheterna och smittskyddsläkarna skulle kunna vaccinera sjukvårdspersonal eller andra riskgrupper baserat på den data som finns. Om man nu bedömer att det är rätt åtgärd att vaccinera, säger Charlotta Bergquist.

Sveriges regeringen deklarerade den 26 maj att Sverige vill delta i EU:s planerade inköp av vaccinet Imvanex och det antivirala läkemedlet Tecovirimat. Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har fått i uppdrag att se över vilka volymer av vaccin och läkemedel som Sverige kan komma att behöva. På frågan om hur mycket vaccin som förväntas behövas svarar Folkhälsomyndigheten via mejl: "Arbetet är i inledningsfasen, vi har ännu ingen uppskattning att delge”.

Vaccin lyfter

Uppmärksamheten kring apkopporna och vaccinet har medfört att Baviarian Nordic rusat på Köpenhamnsbörsen. Enligt Dagens Industri har aktien lyft nästan 60 procent under den senaste månaden, men det är fortsatt ned drygt 19 procent sedan årsskiftet. Även om intäkterna i år förväntas öka med 200 miljoner danska kronor, till 1,4–1,6 miljoner danska kronor, förväntas resultatet bli ett minus på 0,9–1,1 miljoner danska kronor.

Bavaria Nordic har sitt huvudkontor i danska Hellerup, forskningsanläggningar i Tyskland och USA samt försäljningskontor i Schweiz. Vaccintillverkningen sker i en fabrik i den lilla byn Kvistgård utanför Helsingör. Kapaciteten är i nuläget 30 miljoner doser per år och produktionen kan ökas genom att det börjas arbetas skift i fabriken. Enligt Rolf Sass Sörensen är fabrikens kapacitet tillräcklig för att förse hela världen tillräckligt med vaccin.

– Jag tror inte att det kommer att behövas någon massvaccinering likt den för covid, säger han.

Fakta: Apkoppor

Apkoppor (engelska monkeypox) är en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Det upptäcktes hos apor och fick därför namnet apkoppor, men det är sannolikt olika gnagare i central- och västafrikanska regnskogar som är reservoar för viruset.

Under våren 2022 har ovanligt många fall av apkoppor konstaterats i flera länder. Överföring av virus verkar framförallt ha skett via sexuella kontakter mellan män som har sex med män.

Apkoppor ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor. Symtomen är ofta milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper. I äldre studier som genomförts i Afrika har även en viss dödlighet rapporterats.

Det finns läkemedel som verkar ha viss effekt mot infektionen och som kan användas vid allvarlig sjukdom.

Alla fall av infektion med apkoppor ska anmälas till smittskyddsläkaren i regionen och till Folkhälsomyndigheten.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!