Förra veckan publicerade Svensk Mäklarstatistik en uppdaterad lägesbild av svensk bostadsmarknad. Enligt statistiken föll priset på bostadsrätter med 19 procent i Blekinge under 2022. Tittar man på de tre senaste månaderna är prisfallet ännu större: mellan oktober och december sjönk priset med hela 24,4 procent.
Det är en prisbild som Jonas Kjellsson, mäklare i Karlskrona, inte känner igen.
– Det är klart att priserna har fallit, men det låter rätt våldsamt, i alla fall för Karlskrona. Nu är jag ju ingen expert på Ronneby, Olofström, Sölvesborg och Karlshamn, men det låter väldigt mycket, säger han och fortsätter med en förändring som han har lagt märke till:
– Det tar mycket längre tid att sälja bostäder i Karlskrona. Förut sålde vi en hel del före visning och det var alltid ett gäng budgivare. Så ser det inte riktigt ut längre.
Per-Arne Sandgren, analyschef vid Svensk Mäklarstatistik, delar den bilden och hänvisar till att statistiken över bostadspriser kan vara missvisande för den som endast kollar på län som helhet.
– Det man ska ha i åtanke är att prisfallet kan se större ut om det säljs färre bostäder i en större stad i ett län. Kvadratmeterpriser är oftast högre i större städer och om det säljs färre än perioden man jämför med drar det ner genomsnittspriset för hela länet.
18 procents prisökning
Enligt Per-Arne Sandgren är det precis vad som har hänt i det här fallet.
– Det har sålts förhållandevis färre bostäder i Karlskrona än i resten av länet. Bostäder är dyrare i Karlskrona, och det gör att fallet ser större ut än vad det egentligen.
I Jämtlands län var effekten den motsatta. Under 2022 ökade priset på bostadsrätter med 18,2 procent, men enligt Per-Arne Sandgren är även den siffran missvisande.
– Sista månaderna 2022 såldes det ovanligt många skidlägenheter i Åre. Sådana lägenheter har tre gånger så höga kvadratmeterpriser som i Östersund. Om man bara tittar på siffran för länet som helhet kan det se ut som att priset på bostäder gått upp med nästan 20 procent i Östersund, men det stämmer ju inte. I det här fallet var det en reporter från Sveriges Radio som reagerade på prisuppgången och ville att vi skulle förklara, säger han.
Andra problem
Det finns en rad andra problem med statistiken som Per-Arne Sandgren anser att man ska vara uppmärksam på.
– Studentstäder är ett exempel där terminsstart ofta påverkar kvadratmeterpriserna. Inför terminsstarter säljs som regel ovanligt många ettor av studenter som köper boende. Då ettor som regel har högre kvadratmeterpris än större lägenheter trycker det upp hela kommunens kvadratmeterpris under sensommaren.