Rekordnivån tre kronor per kilowattimme i Sydsverige i augusti har förbytts helt. I oktober hade snittkostnaden kommit ner till cirka 80 öre, det var till och med lägre än samma månad i fjol, faktiskt det lägsta sedan juli 2021. Snart halvvägs in i november ligger snittpriset på runt 40–45 öre/kWh i Sydsverige (elområde 4), vilket kan betraktas som historiskt normala nivåer. Högre upp i landet är priset lägre.
De senaste dagarna har hushållen kunnat tanka sina elbilar eller dragit på elvärmen i huset till extra förmånliga villkor. Priset på elbörsen Nord Pool har stundtals några nattimmar legat på minusnivåer de senaste dygnen när vindkraftverken snurrat för fullt. Fast med diverse påslag, skatter och moms handlar det inte om att få betalt för den förbrukade elen. Snittpriset under fredags- och lördagsdygnet har varit två öre/kWh.
Halverat pris
Fast så billigt blir det nog inte när vintern och kylan slår till, men ändå, den värsta befarade prischocken har kommit av sig.
På Nasdaqs framtidsmarknad, kontrakt för elleverans i december, kostar nu elen lite drygt 1:50 kronor/kWh. För en månad sedan var den siffran dubbelt så hög.
– Decemberkontraktet har gått ner väldigt mycket, säger Johan Sigvardsson, analytiker på elhandelsbolaget Bixia.
Orsakerna är flera, några väderrelaterade som att Norge nu efter mycket nederbörd fått ordning på sin tidigare vattenbrist i dammarna i södra landet, och att vädret varit milt – något som väntas bestå ett bra tag till.
– Långa väderprognoser tenderar peka åt det milda hållet, säger Johan Sigvardsson.
Gasen flödar
En annan ännu mer avgörande faktor är att gaspriserna fallit tillbaka kraftfullt i Europa, eftersom gas används till stor del för elproduktion. Anledningen är nu fyllda gaslager, trots kapad rysk gasimport. Just nu är det nästan svårt att ta emot all gas som flödar in till Europa.
– Det ligger en massa tankfartyg (med flytande gas) utanför hamnarna och väntar på att få lossa, säger Sigvardsson.
Pristendensen är densamma för resten av vintern, om än på högre nivåer, med halverade priser för kontrakt första kvartalet jämfört med skräcksiffrorna på runt fem kronor kWh i Sverige tidigare i höstas.
Likaså i Tyskland har priserna på den så kallade terminsmarknaden, kontrakt för elleveranser i vinter, halverats på en dryg månad.