Fram till 2030 krävs drygt 630 000 nya bostäder i Sverige för att möta efterfrågan hos alla som behöver bostad, enligt beräkningar från Boverket.
Det målet skulle nås om kommunerna byggde i snitt 6,3 bostäder per 1 000 invånare och år. Så ser det dock inte ut, enligt en ny rapport från Hyresgästföreningen.
I dag skiljer sig byggtakten betydligt åt. Allra mest – med 15,8 nya bostäder per 1 000 invånare och år – byggs det i Sundbyberg nordväst om Stockholm.
Trosa och Örebro är ytterligare två kommuner som hamnar högt upp på listan.
– Det som är kännetecknande för de kommuner som ligger i topp är att man har en långsiktig planering och en politisk vilja säger Marie Linder, förbundsförande för Hyresgästföreningen, som räknat in både hyres- och bostadsrätter i underlaget.
Vill se översiktsplan
I de tio kommuner som placerar sig i botten på listan byggs det i snitt bara mellan 1,22 och 3,26 nya bostäder per år.
Allra längst ner ligger Danderyd norr om Stockholm.
Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande i Danderyd, skriver i en kommentar till TT:
”Under 2022 kommer kommunen att anta en ny översiktsplan – i den kommer möjliga områden för ny bebyggelse att pekas ut men med fokus på småskalighet – så som vi vet att många människor vill bo när de får önska."
"Danderyd är redan idag en av de tätast exploaterande kommunerna i landet med 53% bebyggd mark sett till sin landyta.” fortsätter Bocander.
Fördelat ansvar
För att få upp bostadsproduktionen till en högre nivå i kommuner som Danderyd anser Hyresgästföreningen att det bör införas en nationell översiktsplan där ansvaret fördelas mellan staten, regionerna och kommunerna.
Detta skulle i korthet innebära att staten ser över i vilka regioner och kommuner det finns ett bostadsunderskott. Därefter ska kommunerna tillsammans med regionerna fatta beslut om var bostäderna ska byggas.
För att ge incitament till bostadsbyggandet ska staten stå för bland annat byggbonus, marklån och förmånliga bygglån, enligt Hyresgästföreningen. Kommunerna i en specifik region ska, enligt rapporten, även kunna komma överens om att överföra hela eller delar av sitt byggmål till andra kommuner, mot betalning.
– När man bygger måste det premieras. De som inte bygger måste känna av det, det ska finnas ett tryck i regionerna, säger Marie Linder.
"Behöver folkbilda"
TT: Det kan ju finnas en politisk risk i byggande som exempelvis kan leda till att värdet på befintliga bostäder minskar. Kan du ha förståelse för de politiker som har att förhålla sig till dessa väljargrupper?
– Om det resonemanget hade gällt så skulle ju Sundbyberg ha ett väldigt stort problem eftersom de har byggt mest.
– Men jag tror att vi behöver föra en diskussion om hur vi utvecklar våra samhällen, vi behöver folkbilda kring bostadsfrågan och bostadsförsörjningen. Det vi vill få fram är vikten av att det finns en planering, fortsätter Linder.