De är bostadsmarknadens optimister

Män är bostadsmarknadens pessimister. Kvinnor ser ljusare på prisutvecklingen, visar en färsk mätning.

En av tre svenskar tror på lägre bostadspriser om ett år, enligt en färsk undersökning. Arkivbild.

En av tre svenskar tror på lägre bostadspriser om ett år, enligt en färsk undersökning. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi2023-11-03 04:03

En av tre tillfrågade tror på lägre villapriser där de bor om ett år. Betydligt färre tror på högre priser. Det framkommer när undersökningsföretaget Skop har frågat hushållen om deras förväntningar om bostadsmarknaden.

Enligt undersökningen är kvinnor mer optimistiska om utvecklingen. 28 procent tror på lägre villapriser, men lika stor andel tror att priserna blir högre. Bland män tror 37 procent på lägre priser och bara 18 procent på högre.

I båda grupperna tror drygt 40 procent att priserna ligger still på ett års sikt.

Undersökningen har även ställt frågan om det är klokast att köpa en ny bostad nu eller vänta i ett halvår. Mer än en tredjedel (36 procent) anser att det är bättre att vänta, medan 20 procent bedömer att det är läge att köpa nu. 44 procent uppger att det inte gör någon skillnad.

Fakta: Om undersökningen

Under perioden mellan den 9 och den 22 oktober 2023 intervjuades drygt 1 000 personer som var mellan 18 och 84 år av undersökningsföretaget Skop.

En av tre tror på lägre bostadspriser om ett år.

Betydligt färre tror på högre bostadspriser.

En av tre tillfrågade (33 procent) tror att villapriserna är lägre där de bor om ett år. En av fyra (23 procent) tror att villapriserna blir högre.

En av tre tillfrågade (34 procent) tror också att priserna på bostadsrätter är lägre om ett år. En av fyra (24 procent) tror att de blir högre.

Källa: Skop

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!