De dolda energislukarna – Tiktok och Youtube

Du som gör allt för att spara el när priserna rusar – dags att dra ner på mobilsurfande, streamad film och spel. De datacenter som digitala medier använder är gigantiska energislukare.
–På samma sätt som att man sänker värmen för att spara energi så är det klart att man ska se över sitt internetanvändande, säger Erik Agrell, professor i elektroteknik.

Trots att inte ett enskilt inlägg på sociala medier drar så mycket ström blir det ändå "många bäckar små". Arkivbild.

Trots att inte ett enskilt inlägg på sociala medier drar så mycket ström blir det ändå "många bäckar små". Arkivbild.

Foto: Tim Aro/TT

Ekonomi2022-10-22 06:32

Mobilsurfandet kan dra mer energi än vad du kan tro. Förra året stod datatrafiken globalt för drygt en procent av den totala energiförbrukningen, eller 260 till 340 terawattimmar (TWh), enligt siffror från Internationella energirådet (IEA).

I stort står it-användningen i stället för närmare 10 procent av den globala elförbrukningen, runt 2 000 terawattimmar. Då är konsumenternas utrustning, datacentren, nätverk, kommunikation och tillverkning av hårdvara inkluderat, berättar Erik Agrell vid Chalmers tekniska högskola.

Och det är främst strömmandet av video, film och tv-serier, och grafikintensiva onlinespel som drar mest el.

Vår dataanvändning går knappast ner heller. Det är troligt att vårt behov av data kommer att öka med runt 30 procent årligen, enligt Karl Andersson, som är professor i distribuerade datorsystem vid Luleå tekniska universitet. Det samtidigt som tillgången på elektricitet inte ökar i samma snabba takt, något som har blivit påtagligt nu med de stigande elpriserna.

– I takt med en ökad digitalisering så använder man de olika digitala tjänsterna mycket mer vilket gör att användningen totalt sett ökar hela tiden, säger Karl Andersson.

Datacentren energitjuvar

Det som drar en stor del energi i hela processen är datacentren, som består av ett stort antal servrar som lagrar och bearbetar information. Enligt IEA stod världens datacenter för runt en procent av den globala elförbrukningen under förra året. Och då räknas inte utvinningen av kryptovalutor in, som enligt vissa uppskattningar drar lika mycket el som alla andra typer av datacenter tillsammans.

Hur mycket energi som dataanvändningen drar ökar som sagt markant när det kommer till rörligt material, något som blir allt vanligare med appar som Instagram och Tiktok, där man delar med sig av kortare videosnuttar. Man brukar säga att 70 till 80 procent av all trafik i världens mobilnät är video, enligt Karl Andersson.

– Om du skriver ett enskilt inlägg på Facebook drar det i princip ingenting, men börjar man jobba med rörligt material drar det betydligt mer. Även om det rör sig om korta snuttar blir det ändå många bäckar små, säger Karl Andersson.

Snabb utveckling

Utvecklingen går samtidigt snabbt när det kommer till att energieffektivisera datacentren och genom produktutveckling, vilket gör att det går åt betydligt mindre energi per datamängd nu jämfört med tidigare. Dataanvändningen ökar däremot i en minst lika snabb takt, vilket gör att det kan vara bra att fler ser över sin internetanvändning för att spara in på elen, menar Erik Agrell.

– På samma sätt som man sänker värmen lite grann för att spara på elen så är det klart att man ska se över sitt internetanvändande, säger han.

Minska skärmstorleken

– Hur mycket energi som går åt beror mycket mer på skärmen än videon som vi tittar på. Om man vill spara energi på ett lätt sätt så kan man minska skärmstorleken, alltså välja en mindre skärm än hemmabion eller en tv med 4K-upplösning. Det sparar el inte bara i hemmen utan också i datacenter och i nätverken genom att datatrafiken minskar.

Men hur stor skillnad skulle vi märka på våra elräkningar om alla drog ner på sitt surfande? Exakt hur stor effekt det skulle få kan vara svårt att avgöra, men att det skulle bli en viss skillnad kan man nog säga.

– Jag vill faktiskt tro det. Man bör ändå förstå att mobilanvändandet har en påverkan, säger Karl Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!