Fjolårets höga kostnader för råvaror och flaskhalsar för kemiindustrin är ett minne blott. I stället präglas utvecklingen nu av snabbt vikande efterfrågan i en global avmattning – där BNP-tillväxten i utvecklade länder väntas falla ned till 1,5 procent i år och nästa år.
Prisfall på insatsvaror
Enligt den nya konjunkturbarometern är det tydligt att priserna på kemirelaterade insatsvaror nu faller.
"Under årets andra kvartal redovisas kostnadsminskningar inom plast- och gummibranschen, där olja- och plastgranulat är en stor del av inköpen. Även inom den rena kemirelaterade industrin vek kostnaderna ned", skriver Ikem i en ny konjunkturbarometer.
För läkemedelsindustrin pekar det dock åt andra hållet.
"Det är möjligen något förvånande", skriver Ikem.
Den svaga kronan – som med nya bottennoteringar mot euron i augusti gör priserna på svensktillverkade varor på världsmarknaden billigare – hjälper knappt alls, enligt Ikems chefsekonom Carl Eckerdal:
"Det är en vanlig missuppfattning att den breda paletten exporterande företagen har blivit vinnare i kronraset. Men faktum är att företagen inom exempelvis den kemirelaterade produktionen köper in och prissätter i utländsk valuta. Därför uppnås inte någon uppenbar konkurrensfördel på exportmarknaden", skriver han i en kommentar.
Exportvolymerna under andra kvartalet visar enligt Ikems barometer den svagaste utvecklingen på minst sju år – om man räknar bort läkemedelssektorn. Och det är bara 2 procent av medlemsföretagen som pekar på att den försvagade kronan har lett till ökad försäljning.
Energifrågan långt ifrån lösning
Enligt Ikem utvecklas kemiindustrin i både Sverige och i eurozonen sämre än resten av tillverkningsindustrin i efterdyningarna av den energikris som uppstått i och med Rysslands invasion av Ukraina.
"Utmaningen blir att övertyga svenska kemiföretag till fortsatta investeringar i landet samtidigt som energiförsörjningsfrågan är långt ifrån en lösning", skriver Ikem i sin barometer.