Chefer i privat sektor ser i större utsträckning fram emot jobbet jämfört med medarbetare och offentligt anställda chefer. Studien noterar även att chefer i offentlig sektor i mindre utsträckning vill arbeta kvar hos nuvarande arbetsgivare, och att de är mindre benägna att rekommendera andra att söka jobb i sin organisation.
Lars Hjalmarsson, som står som ansvarig för det återkommande jobbhälsoindexet, är inte förvånad över siffrorna.
– Det är ett mönster som vi har sett, även om man inte alltid tror att det är så, säger han.
Enligt Hjalmarsson "svänger" det oftast mer med offentligt anställda chefer, och gällande hur nöjda de är, placerar de sig oftast under sina privatanställda kollegor. Det var till exempel en uppgång 2019, och sedan en kraftigare nedgång 2020.
– Vi tror att det har att göra med pandemin, där offentlig sektor drabbades mer, säger han, och syftar på att framför allt sjukvården har varit särskilt utsatt.
Högre motivation i offentlig sektor
Även avseende hur nöjda de är med den högsta ledningens sätt att leda och utveckla verksamheten är det mycket mer positiva siffror från de i privat sektor – både chefer och anställda.
55 procent av cheferna i privat sektor svarar i undersökningen att de är nöjda med den högsta ledningens sätt att leda och utveckla verksamheten. Motsvarande siffra är 42 procent i offentlig sektor.
Samma trend syns bland medarbetare i privat sektor: 39 procent svarar att de är nöjda, mot 32 procent i offentlig sektor.
Samtidigt sticker offentligt anställda ut på en punkt: De har oftare en högre motivation till sitt arbete.
– Mycket handlar om vård, skola och omsorg. Där får man bekräftelse när man hjälper en patient, vårdar en gammal, eller lär barn multiplikationstabellen, säger Lars Hjalmarsson.
Tydligare mål för privata företag
För de som trivs dåligt på jobbet finns ingen "quick fix" för att lösa det , fortsätter han, och understryker vikten av att känna sig sedd, hörd och behövd.
– Det är extremt hälsosamt. Vi är sociala varelser, och arbetar man i en stor organisation och har en extremt liten roll finns det risk att man inte känner sig behövd, säger han.
Och där kan skillnaden ligga mellan hur de i privat och offentlig sektor upplever sin arbetsmiljö.
– I offentlig sektor är du utsatt för det politiska livet som en demokrati måste ha, medan privata företag har tydliga mål som alla begriper, säger Lars Hjalmarsson.
Jobbhälsoindex bygger på ett representativt urval av svenskar i åldern 20–65 år som arbetar minst halvtid. Cirka 12 400 personer svarade efter att frågorna gått ut till 23 600 personer.