De vill se fler åtgärder mot Tik Tok i USA

Senatorer från båda partierna i kongressen trycker på för fler åtgärder från Bidenregeringen mot den kinesiska appen Tik Tok sedan de röstat för ett förbud mot Tik Tok i telefoner som tillhör federala myndigheter.

Senator Mark Warner från Demokratiska partiet vill se mer åtgärder mot den kinesiska appen Tik Tok i USA. Arkivbild

Senator Mark Warner från Demokratiska partiet vill se mer åtgärder mot den kinesiska appen Tik Tok i USA. Arkivbild

Foto: Jacquelyn Martin AP/TT

Ekonomi2022-12-16 08:15

Tik Tok får numera bara laddas ned av federala tjänstemän om det görs i forsknings- eller utredningssyfte eller för att bedriva underrättelseverksamhet.

Enligt demokraten Mark Warner, utskottsordförande i senaten, kan kongressen och enskilda delstater på egen hand ta fler steg för att begränsa användningen av Tik Tok i USA på grund av säkerhetsskäl om inte Bidenregeringen agerar.

Josh Hawley, senator från Republikanska partiet, kallar samtidigt Tik Tok för en "trojansk häst utsänd av Kinas kommunistparti".

Sedan tidigare har fem delstater förbjudit Tik Tok på anställdas telefoner och fler väntas följa efter. Det pågår även förbudsdiskussioner på flera federala myndigheter.

Vita huset har enligt presstaben ännu inte tagit ställning till den lagstiftning som nu har klubbats i senaten, inte heller om ett annat lagförslag som skulle begränsa den kinesiska telekomtillverkaren Huawei Technologies tillgång till det amerikanska finanssystemet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!