"Det här gör att hushållen kan planera"

Bolånetagarna kan glädjas åt att Riksbanken ställde in sin räntehöjning. Beskedet innebär stabilitet, men räkna inte med lägre boräntor än på ett tag, enligt experterna.

Så påverkar beskedet din boränta. Arkivbild.

Så påverkar beskedet din boränta. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi2023-11-23 10:45

Beskedet om att Riksbankens styrränta ligger kvar oförändrad på 4,0 procent innebär en viss stabilisering av boräntorna, enligt Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket.

– Jag vet inte i vilken utsträckning det här beskedet redan är inprisat i boräntorna. Men det här gör att man vet ungefär vad som händer med boräntan fram till februari, då nästa räntebesked kommer, säger hon.

Nu hoppas förstås alla med bolån på chansen till sänkningar av boräntorna. Men det kan dröja ett tag, tror experterna. Kanske till sommaren, tror Claudia Wörmann.

– Vi tror inte på någon sänkning förrän senare nästa år, säger Shoka Åhrman, privatekonom på SPP.

Drömmer om lägre räntor

För ett år sedan kostade ett bolån på en miljon runt 2 000 kronor i månaden i räntekostnad, före ränteavdrag. Då var boräntan ungefär 2,4 procent. Nu, med 5 procents ränta, har kostnaden dubblerats. Lånet kostar nu 4 170 kronor per månad. Det är förstås den vägen nedåt som alla drömmer om, och det kan också komma att påverka bostadsmarknaden. Claudia Wörmann ser inte helt nattsvart på utvecklingen för bostadsmarknaden nästa år.

– Det finns hopp, säger hon.

Folk vet nu, i alla fall för ett par månader framåt, vad de ska betala i ränta. Det kan göra köp- och säljbeslut lite lättare, tror hon.

Shoka Åhrman håller med.

Aktiviteten ökar

– Det här gör att hushållen kan planera. Då kanske det kommer fler på visningarna, och fler som vågar buda. Efterfrågan kan återvända.

– Det här beskedet är ett viktigt signalvärde, säger Claudia Wörmann.

Frågan är nu om bostadspriserna kan påverkas.

– Jag tror inte att vi får se en uppgång av bostadspriserna på grund av detta.

Rättat: Uträkningarna i faktarutan gjorda av Hypoteket

Pioner och räntesänkning? Arkivbild.
Pioner och räntesänkning? Arkivbild.
Fakta: Räntesänkningar att drömma om

Vägen upp har varit mycket jobbig. Ett lån på en miljon kostade 2 000 kronor per månad för ett år sedan, då räntan låg på 2,4 procent. Nu kostar det 4 170 kronor då räntan är 5 procent.

Två miljoner i lån kostade 4 000 kronor per månad i november i fjol, nu kostar det 8 330 kronor per månad.

För 3 miljoner fick man betala 6 000 kronor, nu kostar det 12 530 kronor.

4 miljoner kostade 8 000, nu är kostnaden 16 670 kronor per månad.

Men snart kan det bära av nedåt.

Lån på 1 miljon kronor faller till 3 970 kronor per månad om boräntan sänks 0,25 procent till 4,75 procent, till 3 750 kronor om boräntan blir 4,5 procent, 3 540 kronor om boräntan blir 4,25 procent och 3 330 kronor om boräntan faller tillbaka till 4 procent.

Källa: Hypoteket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!