Beskedet om att Riksbankens styrränta ligger kvar oförändrad på 4,0 procent innebär en viss stabilisering av boräntorna, enligt Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket.
– Jag vet inte i vilken utsträckning det här beskedet redan är inprisat i boräntorna. Men det här gör att man vet ungefär vad som händer med boräntan fram till februari, då nästa räntebesked kommer, säger hon.
Nu hoppas förstås alla med bolån på chansen till sänkningar av boräntorna. Men det kan dröja ett tag, tror experterna. Kanske till sommaren, tror Claudia Wörmann.
– Vi tror inte på någon sänkning förrän senare nästa år, säger Shoka Åhrman, privatekonom på SPP.
Drömmer om lägre räntor
För ett år sedan kostade ett bolån på en miljon runt 2 000 kronor i månaden i räntekostnad, före ränteavdrag. Då var boräntan ungefär 2,4 procent. Nu, med 5 procents ränta, har kostnaden dubblerats. Lånet kostar nu 4 170 kronor per månad. Det är förstås den vägen nedåt som alla drömmer om, och det kan också komma att påverka bostadsmarknaden. Claudia Wörmann ser inte helt nattsvart på utvecklingen för bostadsmarknaden nästa år.
– Det finns hopp, säger hon.
Folk vet nu, i alla fall för ett par månader framåt, vad de ska betala i ränta. Det kan göra köp- och säljbeslut lite lättare, tror hon.
Shoka Åhrman håller med.
Aktiviteten ökar
– Det här gör att hushållen kan planera. Då kanske det kommer fler på visningarna, och fler som vågar buda. Efterfrågan kan återvända.
– Det här beskedet är ett viktigt signalvärde, säger Claudia Wörmann.
Frågan är nu om bostadspriserna kan påverkas.
– Jag tror inte att vi får se en uppgång av bostadspriserna på grund av detta.
Rättat: Uträkningarna i faktarutan gjorda av Hypoteket