Länge talades det om att den stigande inflationen var en övergående effekt av pandemin – när samhället öppnades igen blev det huggsexa om råvaror, komponenter, arbetskraft och energi.
– Det har sagts att inflationen är tillfällig, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.
Nu låter det lite annorlunda, konstaterar både hon och Americo Fernandez, privatekonom på SEB. Inflationssiffran för november blev överraskande hög – 3,6 procent, och från flera håll kommer nu farhågor om att den kan vara här för att stanna.
Men inflationen drivs mycket av de stigande energipriserna, om de räknas bort ligger inflationen på 1,9 procent, det vill säga nära Riksbankens inflationsmål, konstaterar Shoka Åhrman.
Ändå, att pengarna blir mindre värda är något vi kommer att få förhålla oss till.
– Det mesta pekar mot att inflationen kommer fortsätta stiga innan den vänder ner igen, säger Americo Fernandez.
Lågräntornas tid är över
Men Riksbanken har indikerat att det inte blir några räntehöjningar, i alla fall inte nästa år. Enligt Riksbankens plan ska reporäntan upp först 2024.
– Men marknaden har redan prisat in den höjningen. Marknadsräntorna har stigit, och de långa bundna boräntorna har stigit, säger Åhrman.
Båda tror att räntebotten är passerad, det blir inte lägre räntor framöver, snarare tvärtom.
Lönerna ser dock inte ut att hänga med prisutvecklingen. Några av de stora avtalen på arbetsmarknaden ska omförhandlas först 2023.
– Reallönerna minskar, vi får mindre köpkraft. De mest utsatta kan få minskade marginaler, säger Åhrman.
Det har redan skett, förklarar hon, i augusti - september i år kunde vi konstatera att priserna steg snabbare än lönerna och att vi fick lägre köpkraft. Så kommer det också att fortsätta, tror de.
En fara är dock om vi förväntar oss löneökningar för att kompensera inflationen.
– Då hamnar vi i en spiral, säger Fernandez.
Pensionärer har dock lite att se fram emot 2022. Dels sänks skatten något, både för pensionärer och för dem som arbetar, dels kommer tillägget till bostadstillägget, som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet gjorde upp om inför regeringsbildningen.
Många är beroende av att köra bil, och under 2021 har bränsle- och energipriser stigit kraftigt. För den som måste köra barnen eller ta sig till jobbet kan det bli en stor kostnad som är svår att göra något åt, konstaterar Åhrman.
– Det kommer nog att vara en stor valfråga, säger Fernandez.
Skakig börs
Sparare kan vänta sig lite större osäkerhet framöver, tror de.
– Ett orosmoln är om Riksbanken också minskar sina obligationsköp. Just nu har vi en mycket expansiv penningpolitik, som pumpar in pengar i systemet, och den dras tillbaks kan det skapas turbulens som gör det skakigt, säger Fernandez.
– Vi har haft två år då börsen gått väldigt starkt. Vi kan inte förvänta oss samma utveckling, säger han.
Shoka Åhrman håller med.
– Vi går in i 2022 med stora osäkerhetsfaktorer
Men trots att börsen kan komma att skaka så är det inte något bra alternativ att sätta sitt långsiktiga sparande på ett nollräntekonto på banken, anser de.
Fast båda tycker att man gör klokt i att se över sin risknivå på sparandet när börsen kan komma att gå både upp och ned nästa år.
– Vi kommer nog att få se en skakig börs, men ändå en positiv utveckling. Vi får ändra vår förväntansbild, säger Åhrman.